Uygur Türklerinin Çin'de zulüm gördüğü iddialarının ardından Türkiye'deki çekik gözlü turistler ve Çin restoranları saldırıya uğramaya devam ederken, İzmir'de Çin restoranı işleten MHP'li Taşkın Işık, "Türkiye'deki Çin restoranlarının aşağı yukarı tamamını Türk vatandaşlar işletiyor" dedi.

Özellikle sosyal medyada Çin'in Uygur Türklerine zulüm yaptığına ilişkin görsellerin yayınlanması, Türkiye'de Çin'e karşı protestoların artmasına neden oldu. Protestolar sırasında bazı gruplar Çin restoranlarına saldırırken, Çinli zannedilen çekik gözlü turistler de darp edildi.

Uzun yıllar boyunca İzmir'in Alsancak semtinde Çin restoranı işleten Işık, "Türkiye'deki Çin restoranlarının aşağı yukarı tamamını Türk vatandaşlar işletiyor. Biz 1982'den beri bu restoranı işletip 30 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bizim şuanda Bodrum şubemizde olan Çinli ustamız Türk vatandaşı ve Müslüman oldu. Kendisi 5 vakit namaz kılıyor ve sünnet oldu" diye konuştu.

"PROVOKASYONA GELMEMEMİZ LAZIM"

Çin'de Uygur Türklerine baskı gerçekten uygulanıyorsa bunu asla tasvip etmediklerini kaydeden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son günlerde medyanın ve bazı kişilerin bu konuyu aşırı derecede manipüle etmesiyle bu aşamalara geldik. Medya organlarında aslında böyle bir zulmün olmadığı da söylendi. İnanılmaz derecede insanlarımızı manipüle ettiler. İstanbul'da yaşanan olaylar çok üzücü. Provokasyonlara gelmememiz lazım. Sayın Genel Başkanımız Devlet Bahçeli de bu konuda çok önemli şeyler söyledi."

"DAHA FAZLA ÇİNLİ GELMESİ İÇİN HESAP YAPMALIYIZ"

Çinli zannedilerek Güney Korelilerin darp edilmesi olayını hatırlatan Işık, şu ifadeleri kullandı: "Çinli olsa bile bu kişiler gerek iş, gerekse turistik amaçlı ülkemize geliyorlar. Dünyada turizm açısından önemli bir insan sirkülasyonu var Çin'de. Çin'den daha fazla insan getirmek için bu konuya eğilmeliyiz. Bu insanlar ülkemize gelen misafirler. Onları en iyi şekilde ağırlayıp ülkelerine göndermemiz gerekiyor. İtalyan restoranlara sadece İtalyanların gitmediği gibi bu restorana sadece Çinliler gelmiyor. Çin ve Türkiye arasında ciddi bir ticaret hacmi var. Bizim Çin'den daha ne kadar turist getirebiliriz diye hesap yapmamız lazım."

Çin restoranı sahibi MHP’li