Mağusa’da yurttaki oda arkadaşı Tevfik Uzunoluk’u defalarca bıçaklayıp boğazını keserek öldüren Tevfik Utku Polat’ın avukatı İbrahim Demirtaş müvekkilinin iki yıldır psikolojik sorunları nedeniyle tedavi gördüğü açıkladı. Avukat Demirtaş, müvekkilinin doktor onayıyla eğitimini sürdürdüğünü savundu

Nadire BAHADİ

Tüm ülkede şok etkisi yaratan üniversite kampusu içerisinde bulunan Alfam Yurdu’ndaki cinayet zanlısı Tevfik Utku Polat ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Oda arkadaşı Tevfik Uzunoluk’u vahşice öldüren cinayet zanlısı Polat’ın üniversite hazırlığı döneminde Bipolar bozukluk teşhisi ile 2 yıl tedavi gördüğü ve zanlının tedavisinin Kıbrıs’ta da devam ettiğini devam öne sürüldü. Cinayet zanlısı Tevfik Utku Polat’ın avukatlığını üstlenen Avukat İbrahim Demirtaş zanlının Bipolar teşhisi nedeni ile tedavi gördüğünü doğrularken, kamuoyunda oluşan “neden hasta çocuğu yurt dışında okumaya yolladılar?” algısına cevap verdi.

“Eğitiminin devamında sakınca yok”

Cinayet zanlısı Tevfik Utku Polat’ın avukatı İbrahim Demirtaş zanlı Polat’ın lise döneminde yaşadığı depresyon belirtileri nedeni ile Psikiatri uzmanına gittiğini ve zanlının Bipolar bozukluk (manik depresif) teşhisi ile yaklaşık 2 yıl tedavi gördüğünü doğruladı. Tevfik Utku Polat’ın liseyi 3’üncülük ile bitirip okul 1’inciliğini 0.50 puanla kaçırdığını anlatan Demirtaş, zanlı Polat’ın yaşadığı ruhsal sorunlarına rağmen başarılı bir öğrenci olduğunu ifade etti. Kamuoyu’nda müvekkili için “hasta çocuğun yurt dışında okumakla ne işi olur?, Hasta çocuğu neden yurt dışına okumaya yolladılar? ve ruhsal bozukluğu olan bir çocuğu üniversite okula nasıl kabul eder? Şeklinde” bir takım algıların oluştuğunu söyleyen Demirtaş, Psikolojik rahatsızlık yaşayan zanlı Polat için Türkiye’de bulunan psikiyatrının “eğitimine devam etmesinde sakınca yok, yurt dışında da okuyabilir tedavisine devam edilsin” dediği için DAÜ’de eğitim görmeye geldiğini söyledi. Polat’ın DAÜ içerisinde bulunan sağlık ocağında tedavisine devam edildiğini söyleyen Demirtaş, tedavisi için kullandığı düzenli ilaçların doktor tarafından azaltıldığını söyleyerek cinnetin bu sebepten gelişmiş olabileceğini ifade etti. Cinayet zanlısı Tevfik Utku Polat’ın almış olduğu tutukluluk süresinin dolması nedeni ile yarın yeniden yargı karşısına çıkarılması bekleniyor.
***
Bipolar bozukluk(manik depresif) nedir?

Uzmanlar Bipolar bozukluğu tedavi edilmediği zaman intihara bile yol açan ciddi ruhsal bir hastalık olarak tanımlıyor. Önceleri manik depresif bozukluk veya manik depresyon adıyla bilinen bipolar bozukluk, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere zarar veren,  tedavi edilmediği zaman başkalarına zarar verme düşüncesi ve isteği hali ile intihara bile yol açan ciddi ruhsal bir hastalık olduğu belirtiliyor. Bipolar bozukluk, maniden depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişiklikler olarak tanımlanır.