Fehime Alasya

DAÜ kampüsü içerisinde meydana gelen cinayetin zanlısının ağır derecede ruhsal rahatsızlığı olan biri olduğu iddialarıyla ilgili Halkın Sesi’ne konuşan Psikiyatrist Prof. Dr. Mehmet Çakıcı, "Eğer çocuk şizofrense ve okul yönetimi bundan haberdardı, ağır derecede ruhsal rahatsızlığı olan birini sağlıklı bir bireyle ayni odaya koymak tabi ki doğru değil, çok da yanlış, çok da hatalı"  dedi.

Çakıcı, “Herkes doktor değil, toplum arasında kişiler bu insanları anlamayabilir. Bunun derecesini doktorlar bilir. Hastalık belirtileri ilerlerse bu aşikar bir şekilde ortaya çıkar, kişi hastaolduğunu da kabul etmez ve ilaçlarını da kullanmayabilir. Kullanmadığında da şiddetlenebilir ve şiddetlenince de şizofreninin en temel belirtisi olan kişinin gerçek değerlendirme yetisi ortadan kalkar. Dolayısıyla gerçekle bağlantısı kopar ve garip bir şekilde kendisine ve yanındakilere de zarar verebilir. Bu planlı veya organize birtakım suç eylemlerinden ayırt edilmeli” diye konuştu.

Çakıcı, okulun bu konuda ne kadar bilgi sahibi olduğunun araştırılması gerektiğini vurgulayarak “Ağır derecede ruhsal rahatsızlığı olan birini sağlıklı bir bireyle aynı odaya koymak tabi ki doğru değil, çok da yanlış, çok da hatalı” dedi.

ÖZERDEM

Uzman Psikolog Öztül Özerdem de, “Toplumdaki kurum ve kuruluşlar uyum içerisinde çalışmalı. Yani zanlının düzenli gittiği ve bu durumunu iyi bilen bir doktoru varsa, okul ile iletişim içerisinde olmalıydı. Her bireyin de okul kapsamında psikolojik destek alması sağlanmalıdır” dedi.

Özerdem, “Şizofreni olmadığını varsayarsak, çocukluğunda yaşanmış travmalara bunu bağlayabiliriz. Bu çocukların ikisi de kültürlerini değiştirdi, farklı bir kültüre geldiler ve uyum sağlama sürecine girdiler. Hem Kıbrıs'a, hem birbirlerine hem de okula uyum sağlamaya çalışan gençleri konuşuyorsak eğer, ki okulda ilk yıllarıydı, herkesin bilmediği ekonomik sorunları olabilir, çocukluktan getirdikleri travmatik, duygusal sorunlar, şiddete maruz kalmış olabilirler, madde kullanabilirler, bu tarz olaylar, şiddeti tetikler” diye konuştu.

Toplum olarak ruh sağlığımıza önem vermemiz gerektiğini vurgulayan Özerdem aksi takdirde okuldaki bireylerde yaralara neden olabileceğini belirtti.