Çiğdem Aydın

Kuzey Kıbrıs’ın tanınmış doktorlarından Ürolog Alper Sözüöz, toplumun hemen her kesiminde, özellikle de gençlerde işsizlik, geçim sıkıntısı, aile sorunları ve gelecek belirsizliği nedeniyle ciddi sağlık sorunlarının görüldüğüne dikkat çekti.

Diyalog’a konuşan Sözüöz, “Toplumun en önemli sağlık sorunu sadece kalp veya kanser hastalıkları değildir. Diyabet ve psikolojik sorunların yanı sıra gittikçe artan cinsel sorunları görmezden gelemeyiz” dedi.

Uzun yıllardan beri cinsel sorunlar nedeniyle kendisine başvuran insanlarla görüştüğünü anlatan Dr.Sözüöz, “ancak son zamanlarda 30 yaş civarlarındaki gençlerin dahi ciddi sertleşme sorunları yaşadığını, ayrıca 16 yaşlarında bel soğukluğu problemi yaşayanların olduğunu görüyorum”dedi.

Dr. Alper Sözüöz, Diyalog’un sorularını söyle yanıtladı: 

Soru: Erkeklerde sertleşme problemleri olduğu sık sorulan sorular arasında bu konuda bizi biraz aydınlatır mısınız ? 

Yanıt: Bu konuları eskiden çok fazla konuşulmazdı saklama ihtiyacı duyuluyordu fakat son dönemlerde bu sorun daha sık görülüyor. Eskiden 50’lili yaşlarda başlıyordu bu problem şimdi ortalama ömür nerdeyse 80 yaşlarında ve bu problem daha fazla gündeme gelmeye başladı. Erkekler kaç yaşına gelirse gelsin o fonksiyonlarının devam etmesini istiyor. Bunun yanında gençler de sertleşme sorunu görüyoruz hem de giderek yaygınlaşan bir şekilde. Gençlerde örneğin 30’lu yaşlarda sertleşme için hap kullananlar var ve giderek bu sorunun  artmasını da daha  sigara, alkol ve uyuşturucu madde kullanımının yanı sıra stresli yaşama bağlıyoruz. 

Damarlar çok ince

Örneğin sigara biliyoruz ki damar tıkanıklığı yapar ve peniste damarlar oldukça incedir bu nedenle aşırı sigara kullanımı damara kan pompalanmasını etkiler noktaya gelebilir. Bunun yanında, sosyo - ekonomik etkenlere bağlayabiliriz. Geçim sıkıntısı, stres, eve ekmek götürememe, borç ödeme sıkıntıları ve bunun yanında cinsel yaşamda başarısız olma korkusuz en büyük etkenler olarak görülürken, özellikle göbek yağlanması ciddi bir sorundur. Göbek bölgesine yerleşen ve yakımı zor olan yağlar da sertleşme problemi yaşanmasına neden olurken bu etkenlerin ilk sıralarına diyabeti de koyabiliriz. 

Tabi ki cinsel temasa girebilmek için önceden hazırlanmak gerekir bir ön sevişme yapılması sertleşmede önemlidir .

Ayrıca beslenme şeklini atlamamak gerekiyor. Mümkün olduğu kadar Akdeniz Diyeti şeklinde beslenmek gerekiyor. Sertleşme problemi olan kişilerin ilk olarak ilaca başvurmaları doğru değil  Akdeniz Diyeti, spor gibi hayat şeklini değiştirmek gerekiyor.

Korunmak şart

Soru: Cinsel Hastalıklarda patlama yaşandığı söyleniyor , özellikle yabancı öğrenci sayısı arttıkça ülkede bu sorun da artıyor. Ne gibi önlemler tavsiye edersiniz? 

Yanıt:Bir kere ben mesleğimde 80’li yılların başında gördüğüm hastalıklarla günümüzdeki hastalıklar arasındaki fark, süratle yaygınlaşması ve çeşitliliği oldu. Kesinlikle mümkün olduğu kadar tek eşliliğe önem verilmelidir. Prezervatif de korunma yolları arasındadır fakat siğillerde prezervatifle korunmak pek mümkün değildir. 

Eğer cinsel temas sırasında siğiller fark edilirse kesinlikle ilişkiye devam edilmemeli ve geri çekilerek duşa girilip daha sonra da bir uzmana gitmekte fayda vardır. Tabi her gördüğümüz zararlı cinsel siğil değildir. Bunun da bilincinde olmak lazım. Eğer siğilin etrafında yara çıban gibi şeyler görülürse doktora başvuru yapılmalıdır. 

Soru: En fazla hangi türde cinsel hastalık görülüyor?

Yanıt: Günümüzde en çok görülen cinsel hastalıklar papilloma virisü, genital siğiller, frengi, bel soğukluğu gibi hastalıklardır ve bunların bulaşması oldukça hızlıdır.

Özellikle kadınlarda geç fark edildiği için geç tanı koyuluyor fakat tedavisi vardır.   

Soru: KKTC’de cinsel sorunlarla ve hastalıklarla tanışma yaşı kaçtır? 

Yanıt: Eskiden cinsel ilişki evlenme yaşında olurdu ama o dönemlerde de küçük yaşta evlenirdi insanlar.Günümüzde 16-17 yaş grubu cinsellikle tanışıyor. 15-16 yaşında genç delikanlılar da cinsellikle tanışıyor. Benim 16 yaşında bel soğukluğu teşhisi koyduğum hastam var. Mümkün olduğu kadar tek eşli ol diyebileceğimiz bir süreç 16 yaşında başlıyor aslında. 

Özellikle bel soğukluğu yaygındır. Bazen cinsel temasla değil oral yolla da bulaşabilen bir hastalıktır ve fananjit şeklinde kendini gösterir dikkat edilmesi gerekiyor.”