Odadan yapılan açılamaya göre, çeşitli meslek dallarında okul kayıtlarının halen devam ettiği Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi’nde, 2015- 2016 eğitim öğretim yılında toplam 102 yeni öğrenci çıraklık eğitimine katıldı.  

Başvuruların ve yeni kayıtların devam ettiği okulda, birinci, ikinci ve üçüncü sınıf olmak üzere toplam öğrenci sayısı yaklaşık 400’e ulaştı. Çırak öğrenciler haftanın bir tam günü okul ortamında teorik eğitimlerini sürdürerek, diğer günlerde ise işyerinde istihdam edildikleri meslek alanında çalışarak, işbaşında eğitimlerine devam ediyor.

KANBER: “İLGİ ARTIYOR”

Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber konuyla ilgili açıklamasında, mesleki teknik alanında eğitim veren çıraklık okulunun geçmiş yıllara oranla daha kurumsal bir yapıya kavuştuğunu, istihdam sağlaması nedeniyle de her geçen gün toplumun çıraklık eğitimine olan ilgisinin arttığını söyledi.

AF UYGULAMALARINA ELEŞTİRİ

Kanber, sınıf geçmeyle ilgili af uygulamalarını eleştirerek, bunun birçok genci meslek edinmekten uzaklaştırarak, üniversitelere yönlendirdiğini savundu. Kanber, bu şekilde işsizliğin önüne geçilmesinde hükümetlerin kendi elleriyle engel oluşturduklarını ve mesleki eğitimin istenilen noktaya gelemediğini kaydetti.

Üç yıldır mezun veren Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi’ndeki öğrenciler, üçüncü yılın sonunda başarılı olmaları halinde kalfalık sınavına girmeye hak kazanıyorlar. Başarı oranının ortalama yüzde 90 olarak ölçüldüğü okuldan yaklaşık 300 kişi, kalfalık sınavlarını başarıyla tamamlayarak, piyasada istihdam ediliyor.

Çıraklık ve Yetişkin Eğitim Merkezi’nin en çok ilgi gören başlıca alanlarının “elektrik-elektronik, oto mekanik, oto elektrik, iklimlendirme, ısıtma ve sıhhi tesisat, kuaförlük, güzellik uzmanlığı, berberlik ve matbaacılık” olduğu belirtildi.