Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Ali Çıralı, İngiltere’deki temaslarında adada bir çözüm olması halinde Kuzey Kıbrıs ekonomisinin Güney Kıbrıs ile Avrupa Birliği ekonomisi ve pazarıyla birleşeceğini vurgulayarak, “Buna hazır olunması gerek” dedi.

Odadan yapılan açıklamaya göre, KTSO heyetinin İngiltere’deki temasları sürüyor.

KTSO Başkanı Ali Çıralı ve beraberindeki heyet dün İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa Masası Başkan Yardımcısı Andrew Ayre,  Avrupa ve Asya Ekonomi Bölümü ekip lideri Barry Williams ve Kıbrıs, Türkiye, Akdeniz masası yetkilileriyle bir araya geldi.

Görüşmelerde, hellimin Avrupa Birliği’nde Coğrafi İşaret Tescili, ekonomi, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ve Avrupa Birliği gibi konuların ele alındı.

İNGİLTERE’DEN DESTEK İSTEDİ

KTSO Başkanı Ali Çıralı, buradaki konuşmalarında müzakere sürecine ve çözüme destek verdiklerini belirterek, İngiltere’den Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Kuzey Kıbrıs’ın var olan eksikliklerinin giderilmesi konusunda destek istedi.

KTSO’dan verilen bilgiye göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Asya Ekonomi bölümü ekip lideri Barry Williams ile yapılan görüşmede Kuzey Kıbrıs ekonomisi hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadığı saptandı. Bu doğrultuda KTSO ile iletişimde bulunulması hakkında mutabakata varıldı.

GÜNEY KIBRIS’LA VAR OLAN EKONOMİK FARKLILIĞIN GİDERİLMESİ

Çıralı, temaslarında Kıbrıs Türk ekonomisinin içinde bulduğu zorlukları anlatarak, Güney Kıbrıs’la var olan ekonomik farklılığın giderilmesi için çalışma yapılmasının gerektiğine işaret etti.

“BUNA HAZIR OLUNMALI”

Ali Çıralı, “Adada bir çözüm olması halinde Kuzey Kıbrıs ekonomisi Güney Kıbrıs ile Avrupa Birliği pazarı ve ekonomisiyle birleşecek. Buna hazır olunması gerek” dedi.

Çıralı, garantör ülke İngiltere’nin sürecin sağlıklı ilerlemesi ve çözümden sonra karşılaşılabilecek zorlukları öngörmesinin ve bu sorunları giderebilmesinin önemine de dikkat çekti.