Panele, Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali de katıldı.

Panelde, bakanların yanı sıra, siyasi parti başkanları, milletvekilleri, belediye başkanları, sanayiciler, belediye başkanları, sivil toplum örgütlerinden yetkili ve temsilciler ve Türkiye’den konuklar yer aldı.

ÇIRALI AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPTI

KTSO Konferans Salonu’nda bugün öğleden sonra düzenlen panel, KTSO Başkanı Ali Çıralı’nın konuşmasıyla başladı.

Çıralı, konuşmasında, “Hellimin tescili eninde sonunda olacak” diyerek, buna hazır olunması gerektiğini vurguladı.

“ÖNEMLİ İLERLEMELER KAYDEDİLDİ”

Hellim tescili konusunda önemli ilerlemeler kaydedildiğini, denetimler istenilen seviyede olmasa da devam ettiğini kaydeden Çıralı, Türkiye’de tescilin yaptırıldığı ilk yıllarda 70 kadar firmanın hellim üretim izni aldığını söyledi.

Ali Çıralı, “Zaman içinde gerek basın, gerekse üst düzeyde yaptığımız telkinlerle hellim adı altında üretim yapan firmanın 10’un altında kaldığını söyleyebilirim. Bu firmaların zaman içinde bu ismi kullanmaktan vazgeçeceğini umut ediyoruz” dedi.

“YÜZDE 20 ORANINDA KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SÜTÜ ORANINI YAKALAYABİLMEK”

“Avrupa Birliği’ndeki konunun da neredeyse sonlarına geldiğimizi düşünüyorum” şeklinde konuşan Çıralı, şunu ekledi:

“Tescil eninde sonunda olacak, buna hazır olmamız lazım. Hazır olabilmemiz için tescilde gerekli olan, ilk başlarda yüzde 20 oranında küçükbaş hayvan sütü oranını yakalayabilmek için özellikle Tarım Bakanlığı ile birlikte çalışmalıyız.

Yüzde 20’lik oran 10 yıl zarfında yüzde 50’nin üzerinde olacak. Bu hedefe ulaşmamız için plan yapıp çalışmamız lazım.”

ÇIRALI’DAN HAYVAN HASTALIKLARIYLA MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Çıralı, hayvanlarda görülen bazı hastalıkların sıfıra indirilmesi için de Tarım Bakanlığı ile çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.

“ZİVANİYA İLGİLİ ÇALIŞMA SONLANDI”

Konuşmasında, Tescile uygun olabilecek kültürel ürünlerin tescillerinin yapılması konusundaki çalışmaların devam ettiğini de kaydeden Çıralı, “Zivaniya’yla ilgili çalışma sonlandı. Ceviz macununun, Sameralla’nın, Şeftali Kebabı’nın tescillerinin zaman içinde gerçekleşmesi gibi hedefimiz var” dedi.

Özel şartlardan dolayı KKTC’de yapılan tescilin sadece burada ve Türkiye’de geçerli olduğunu ifade eden Çıralı, Güney Kıbrıs’ın Avrupa Birliği’nde yaptırmaya çalıştığı tescilin bütün dünyada geçerli olabileceğini kaydetti. Çıralı, “Bunu üzülerek söylemek durumundayım” dedi.

ŞAHALİ: “ATILMASI GEREKEN ADIMLAR VE ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER DİKKATE ALINDIĞINDA HENÜZ YOLUN BAŞINDAYIZ”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ise konuşmasında, hellimin Avrupa Birliği standartlarında öngörülen kriterleri karşılayacak şekilde üretilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Bu konuda devlet olarak sahip olduğumuz kaynakları seferber etmek gibi bir yükümlülükle hareket etmemiz gerektiği aşikardır” diyen Şahali şöyle devam etti:

“Bu konuda bu güne kadar pek çok pozitif adım atılmıştır ama atılması gereken adımlar ve alınması gereken tedbirler dikkate alındığında henüz yolun başındayız. Vadesi belli bir sürece girmiş olduğumuz da göz önünde bulundurulduğu zaman çok daha hızlı ve sonuç alıcı yaklaşıma ihtiyaç olduğu ortadadır.

Konunun tüm paydaşlarının seferber olacağına dair inancım tamdır. Devlet, hükümet, bakanlığım üzerine düşen sorumluluğun bilinciyle hareket edecek. Bu sürecin sonunda evet hellim Kıbrıslı Türklerin kültürel bir değeri olarak hak ettiği ekonomik değeri sağlayabilecek.”

BU EKONOMİK DEĞERİN TOPLUM YARARINA SONUÇLAR DOĞURABİLMESİNİN YEGANE KOŞULU…

Hellimin ekonomik bir değer olduğunu vurgulayan ve “Bu ekonomik değerin toplum yararına sonuçlar doğurabilmesinin yegane koşulu sahiplenme bilincinin ortaya çıkmasıdır” diyen Bakan Erkut Şahali şöyle devam etti:

“Küçükbaş süt üretiminin mutlaka desteklenmesi ve artırılması;

Dolayısıyla hellim muhtevasının öngörülen vadeden önce gerekli küçükbaş sütü içerecek şekilde yeniden yapılanmaya gidilmesi; Bu arada da gerekli sağlık ve hijyen koşullarını mutlak surette sağlaması gerektiğinin bilincinde hareket ediyoruz. Gerek uygulamakta olduğumuz gerekse bundan sonraki süreçte uygulamaya girecek destek programlarında bu hedefin tutturulması gayretiyle hareket edeceğiz.”