Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, haksız rekabetten dolayı bir sürü tesisin kapandığını, önlem alınmaması halinde haksız rekabetle karşı karşıya olan özel televizyon kanallarının da akıbetinin aynı olacağını söyledi 

İçten ve dıştan gelen haksız rekabetten dolayı zorla ayakta duran özel televizyonlar, Haziran 2016 tarihinde kayıplarına karşın İrsen Küçük’ün başbakanlığı döneminde kendilerine verilen uydu kirasının bir kısmının kesilmesi ile tamamen bitme noktasına gelecek. Giyimden gıdaya, mobilyadan, inşaat malzemesine kadar her türlü ürünün ithal olduğu KKTC’de, bu ürünleri satanların, “Nasıl olsa bunların reklamları Türkiye kanallarında yayımlanıyor. Neden yerli kanallara reklam vereyim” mantığını gütmesine neden oluyor. 

Haksız rekabetin önüne geçilmemesinden dolayı da tek geliri reklam olan özel televizyonlar darbe üstüne darbe alıyor. Dıştan gelen haksız rekabetin yanı sıra devletten yıllık 56 milyon TL katkı alan BRTK’nın aynı zamanda reklam alması da özel kanalları zor duruma sokuyor. Tüm bunlara karşın kayıpları için özel kanalları verilen uydu kirasının bir kısmının kesilecek olması da işleri daha da zorlaştıracak. 

İTHAL ÜRÜNLERE REKLAM VERGİSİ KONMALI 

Özel televizyonların sorunlarını irdeleyen Star Kıbrıs’ın görüşlerine başvurduğu birçok siyasetçi ve sivil toplum örgütü başkanları özel yayıncılığın korunması gerektiğine vurgu yaparken, Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da özel yayınların sesini kesecek adımların atılmasının demokrasi ile bağdaşmayacağını ifade etti. 

Çıralı, “Özel yayınların ayakta kalmasını ve yayın hayatını sürdürmesini sağlamak devletin görevidir. Haksız rekabete gelindiğinde yılardan beridir reklam konusundaki haksız rekabetten yerel üreticiler de şikâyetçidir. Devlet ya haksız rekabete karşı önlemler almalı ya da ithal ürünlere belirli bir reklam vergisi koyarak özel kanalları desteklemelidir” ifadelerini kullandı. 

ÖNLEM ALINMAZDA AKIBETLERİ İYİ OLMAYACAK 

Çıralı, özel yayıncılığı aynı zamanda çok seslilik anlamına geldiğini ifade ederek, devletin çok sesliliği demokrasinin bir gereği olarak teşvik etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Çıralı, “Haksız rekabetten dolayı bir sürü tesisimiz kapandı. Birçok işletme hayatlarına son verdi. Eğer önlem alınmazsa aynı akıbet televizyon kanallarının başında da gelecek” dedi. Çıralı, özel televizyonların ayakta kalmasını sağlamak için devlete büyük görevler düştüğünü, konunun tarafları ile bir masaya oturup soruna çare bulması gerektiğini söyledi.