Raif Uzkan

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da genel kurulda yaptığı konuşmada, içinden geçilen dönemde sanayi başta olmak üzere ekonominin ciddi sorunlar yaşadığını kaydetti.

Sık hükümet değişikliklerinin siyasi istikrarsızlığa yol açıp, toplumun geleceğini çaldığını savunan Çıralı, siyasi istikrarsızlıktan dolayı birçok icraatın gerçekleşmediğini, ekonomik ve hükümet programlarının temenniden ibaret kaldığını gözlemlediklerini kaydetti.

Çıralı, mevcut hükümetin uzun süreli olmasını temenni ederken, hükmet programı ve ekonomik programı hayata geçirmesini talep ettiklerini söyledi.

Ekonomik protokol imzalanmadığı için işletmelerin nakit sıkıntısı yaşadığını ve önünü göremediğini belirten Ali Çıralı, bir an önce hükümetin piyasaya nakit pompalaması gerektiğini dile getirdi.

Ali Çıralı, tahkim ve ticaret mahkemeleri kurulması ve alacak-verecek davalarının adil ve zamanında çözümlenmesini saptayacak mekanizmaların oluşturulması gereği üzerinde durdu.

Özelleştirme konusunda kötü bir imaj yaratılmasını eleştiren Çıralı, özelleştirmenin kendisinin değil; devletin etkin hizmet veremediği, yatırım yapamadığı noktalarda kamu-özel işbirliğinde işletme haklarının devredilmesi konusunda adil ve şeffaf yaklaşımların tartışılması gerektiğini vurguladı.

SANAYİ STRATEJİSİ HAZIRLIĞI

“Sanayi stratejisi” hazırlığı içinde olduklarını belirten Çıralı, stratejinin ortaya çıkmasıyla birlikte değişen siyasilere rağmen sanayi stratejisinde değişiklik yaşanmayacağını dile getirdi.

Çözüm sonrası sanayi sektörünün etkileneceği alanlar konusunda çalışma yaptıklarını belirten Çıralı, çözüm olsun veya olmasın AB’deki iyi uygulamaların hayata geçirilmesini de talep etti.

Çıralı, sanayi sektöründe yapılan yatırımları da anlattığı konuşmasında sürdürülebilir ekonomi için mal ve hizmet üretiminin önemine işaret etti.

Kıbrıs konusunda devam eden müzakerelerden duyduğu memnuniyeti de dile getiren Çuralı, "Ümit ederim ki bu yıl içinde adil bir çözüme ulaşabiliriz" dedi.