Züleyha Karaman

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı,  su konusunda yaşanan krizin, ekonomik ve mali protokol imzalanırken yaşanmaması gerektiğini ifade ederek, “Umarım erken imzalanır ve kaynak akışı erken başlar” dedi.

Su konusunda yaşanan kriz nedeniyle ekonomik ve mali protokolün imzalanmamış olması Türkiye’nin KKTC’ye kaynak aktarımını da durdurdu. Maliye Bakanlığı’nın da açıkladığı gibi, protokole göre para aktaran Türkiye, yılın ilk iki ayında KKTC bütçesine para aktarımı yapmadı.

Su krizine bağlı olarak ekonomik ve mali protokolün imzalanmaması nedeniyle Türkiye’den kaynak aktarımın olmaması, devlet bütçesini sarsarken, ödenek çıkmadığı için devlete iş yapan firmalar olumsuz etkilendi ve yatırımlar durdu.

Ali Çıralı, HALKIN SESİ’ne yaptığı açıklamada, ağır hissedilmese de protokolün gecikmesinin piyasalara olumsuz yansımaları olduğunu, yeni yatırımların geciktiğini ifade ederek, “Henüz çok olumsuz yansıma olmadı ama eğer bu kriz uzarsa, olumsuzluk daha hissedilir konuma gelecektir” dedi.

Devletten alacağı olanların alacağını alamadığını kaydeden Çıralı, yerel kaynaklarla önce kamu çalışanlarının ödendiğini, kamudan atarsa özel sektöre ödeme yapıldığını ama kamu ödemelerinden de kaynak artmadığını söyledi.

“UMARIM ERKEN İMZALANIR”

Suyla ilgili yapılan protokol görüşmelerinde yaşanan krizin, ekonomik ve mali protokol görüşmelerinde de yaşanmaması temennisinde bulunan Ali Çıralı, “Temenni ederim ki protokol görüşmelerinde farklılıklar oluşmaz. Suda olduğu gibi kriz çıkmasın. Umarım erken imzalanır. Kaynak akışı erken başlarsa krizi önlemiş oluruz” dedi.

“SUDAKİ BAŞARI ELEKTRİK İNÇİN ÖRNEK OLACAK”

Yeni protokolde, öncekilerde olduğu gibi, Türkiye’den elektrik getirilmesi konusun da yer alacağına işaret eden Çıralı, “Türkiye’den kablo ile elektrik getirilmesinde dağıtım ve tahsilatın özelleştirilmesi gerekecek. Su krizi çözüldüğüne göre, sudaki uygulama elektrik için de örnek olabilir” dedi.

Suyun işletmesinde gösterilecek başarılı uygulamanın, Türkiye’den kablo ile elektrik gelmesi halinde elektriğin dağıtım ve tahsilatı için de örnek olacağını ifade eden Ali Çıralı,  “Eğer su da iyi bir uygulama yapılırsa, elektrik konusu daha da kolaylaşır. İnşallah suda erken zamanda başarılı bir uygulamaya geçilir” diye konuştu..

“BORCU YOKTUR YAZISI BÜYÜK SIKINTI”

Ali Çıralı, ayrıca, işadamlarının hemen her faaliyetinde devlet tarafından istenen “borcu yoktur” yazısının, işadamları için büyük sıkıntı olduğunu,  bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesinin piyasaları rahatlatacağını söyledi.

İhale girmekten, işçi getirmeye kadar bir çok alanda “borcu yoktur” yazının talep edilmesinin ve bürokrasinin işadamları için büyük sıkıntı olduğunu vurgulayan Çıralı, piyasaları rahatlatacak adımlar atılması gerektiğini kaydetti.