Özlem Çimendal

Kimya Mühendisleri Odası’nın hellim konusunda sağlığa zararlı maddeler ve süt tozu kullanımı ile coğrafi tescile yönelik yasak madde kullanımı ile ilgili  açıklamalarını “Talihsiz” olarak nitelendiren Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, belgesiz, kanıtsız, dayanaksız ve bilimsel dayanaktan yoksun zarar verici açıklamaların hukuksal anlamda da işlenmiş bir suç olduğunu savundu. Çıralı, “Ellerindeki raporları bizimle paylaşmalarını istedik ancak ellerinde herhangi bir kanıt ya da rapor yoktur. Kanıtı olmayan bir şeyi iddia ederek, sektöre zarar vermek de aynı zamanda bir suçtur. Bu tarz tutumlar sektöre, ekonomiye, ülkeye zarar veriyor” dedi.

Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Alpay Orhan Güvenlier’in ise Kimya Mühendisleri Odası’nın belgesiz ve kanıtsız yaptığı açıklamayı referans göstererek yaptığı açıklama hakkında ise Çıralı, “Süt tozu kullanımı ülkemizde zaten yasak, ayrıca kullanan olduğunu bile varsaysak ki yoktur, zaten maliyet olarak üreticiyi kurtarmayacağı için başvurulacak bir yöntem olamaz” şeklinde konuşarak, iddiaların mantıktan da yoksun olduğuna işaret etti. 

“Açıklamalar talihsiz ve sorumsuzca”

Hellimde süt tozu ve sağlığa zararlı madde kullanımı konusundaki açıklamaları talihsiz olarak nitelendiren Çıralı, “Sorumsuzca yapılan bir açıklama. Ellerinde herhangi bir tahlil sonuçları ya da kanıt varsa ilgili yerlere şikayet edebilirler ancak bunlar olmadan bütün sektörü töhmet altında bırakacak, sorumsuzca yapılan açıklamalar kabul edilemez” dedi.

“Asılsız ve dayanaksız bu iddialar suç teşkil etmektedir”

Kimya Mühendisleri Odası’nın hiçbir kanıtı, dayanağı, aslı olmayan açıklamalarının suç unsuru teşkil ederek bir hukuk meselesine dönüşebileceğine işaret eden Çıralı, “Asılsız ve dayanaksız bu iddialar suç teşkil etmektedir. Çünkü sektörde büyük bir yara açmasının yanında insan sağlığıyla ilgili ve halkı hellim tüketiminden vazgeçirmeye yönelik açıklamalardır bunlar” şeklinde konuştu.

“Tescilde sorun, süt ve fiyat politikaları”

Ülkede yüzde yüz tescilli hellim üretiminin henüz başlamadığını da dile getiren Çıralı, küçükbaş hayvan sütü eksikliği ve işletmelerin fiyat politikalarının en büyük neden olduğunu ifade etti.

“Halk sabırlı olsun”

Sanayi Odası ve Hellim Denetimi Kurumu, devlet olarak hellim denetimi ve tescile uygun üretime geçilmesi yönündeki çalışmaların varlığına dikkat çeken Çıralı, halka hellim konusundaki polemikler ve tescili konusundaki söylemler konusunda sabırlı olma çağrısı yaptı.