Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu,  Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, Çiftçiler Birliği, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği ile Patates Üreticileri Birliği yetkilileriyle bir araya gelerek TÜK’ün yaşatılması için alınan tedbirleri değerlendirdi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre toplantıda Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği Başkanı Candan Avunduk, Patates Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yeşilada ile Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Genel Koordinatörü Hürrem Tulga hazır bulundu.

ÇAVUŞOĞLU: “KAYBEDECEK BAŞKA KURUMUMUZ KALMADI”

Toplantı öncesi basına konuşan  Bakan Çavuşoğlu, Toprak Ürünleri Kurumu’nun yaşatılması ve yeniden yapılandırılması için her türlü çabayı ortaya koyamaya hazır olduğunu söyledi.

Üretimin geleceği için TÜK’ü yaşatma yolunu tercih ettiklerini söyleyen Çavuşoğlu, birliklerin kuruma sahip çıkmasının önemine değindi.

Kurumu kötü yönetimle bu noktaya getirenlerden hesap sorulması için gerekli girişimleri başlattıklarını anlatan Çavuşoğlu, Sayıştay raporunun gereğinin yapılacağına inanç belirtti.

“KİMSE BENDEN KURUMU KURTARMAK İÇİN GİDİP TÜRKİYE’DEN PARA İSTEMEMİ BEKLEMESİN”

Bakan Çavuşoğlu, kolay olanın batma noktasına gelmiş olan TÜK’ün iflasını açıklamakken, tercihlerini yerli ürünlerin desteklenmesi ve yerli insanın istihdamına vesile olan yerli üretimin desteklenmesi yönünde kullandıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, bunu yaparken de kurumun piyasayı dengeleyici şekilde hayatına devam etmesi, özerkleştirilmesi ve siyasetten arınmış bir pozisyona gelmesini hedeflediklerini dile getirdi.

Bu konudaki planlarını kamuoyuyla paylaştıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, her kesimin görüşüne de açık olduklarını belirtti.

İkna edici görüşler sunulması halinde tedbirlerde değişiklik yapmaya da hazır olduklarını belirten Çavuşoğlu, üretim girdilerindeki fonun kaldırılması konusunu da hükümet yetkilileriyle paylaşacağını söyledi.

İthalata dayalı bir yapının KKTC ve halkını ayakta tutmaya yetmeyeceğini vurgulayan Çavuşoğlu, bazı kesimlerin maksadını aşan açıklamalar yaparak kendisini istifaya çağırmasının da üzücü olduğunu dile getirdi.

Geçmişte, KTHY, Sanayi Holding, ETİ, Turizm İşletmeleri’nin battığını söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Daha fazla kaybedecek kurumumuz kalmamıştır ve bu kurumumuzu yaşatmak için de ben gidip TC’den para isteyecek değilim. Bu nesil gerek popülizm, gerekse kötü yönetim sonucunda bu kurumu bu duruma getirdik. Hep beraber hem yasasını, hem piyasasını, hem işlevini hem de maddi durumunu birlikte düzelteceğiz.

Biz üretimi desteklemek için bu görevlerdeyiz. Kolay olanı değil zor olanı seçtik. Bizim siyasi gailemizi zora sokacak şekilde olanı seçtik.

Alışkanlık halinde olan kolaycılığı bıraktık ve KKTC’nin geleceği için üreticinin geleceği için, halkın geleceği için bu yolu seçtik. Yolumuz açıktır. Kurumu yaşatacağız.”

ÇIRALI: “TÜK’ÜN YAŞATILMASINI İSTİYORUZ. FON UYGULAMASI DOĞRU”

Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı da ziyareti gerçekleştiren oda ve birlikler adına yaptığı konuşmada, imalatçı birliklerinin birleştiği noktanın TÜK’ün yaşaması olduğunu söyledi. Kurumun yaşatılması için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade eden Çıralı, ellerini taşın altına koymaya da hazır olduklarını belirtti.

TÜK’ün mevcut yapısıyla sürdürülebilir olmadığını, yeni bir yapılanmaya gereksinim duyulduğunu anlatan Çıralı, TÜK’ün piyasayı denetleyici ve düzenleyici bir konuma getirilmesi, özerk bir yapıya kavuşturulması ve üreticilerin de söz hakkı olacağı bir düzen getirilmesini talep ettiklerini kaydetti.

Kurumun maddi zarara uğratılmasında suçu olanların araştırılması ve gerekli cezayı ödemesini talep ettiklerini belirten Çıralı, “Biz fonlara karşı değiliz. Kurumun yeniden yapılandırılması için gereken maddi kaynağın yerel kaynaklardan karşılanmasını da doğru buluyoruz. Başka yerlerden para istemek yerine toplum olarak bu kaynağı kendi içimizden temin etmemiz gerekir” dedi.

Hükümetten taleplerinin ürün girdi maliyetlerine minimum seviyede fon getirilmesi olduğunu kaydeden Çıralı, ülkede üretilen mal çeşitlerinin, yurt dışından ithalinin fon kapsamına alınması gerektiğini anlattı.

Çıralı, ithal ürünlere konacak fonların piyasayı pahalılaştıracağı iddiaların gerçeği yansıtmadığını, bu ürünlerin yerli alternatiflerinin zaten mevcut olduğunu kaydetti.

Kuzey ve Güney Kıbrıs fiyat araştırmalarında da Kuzey’de üretimi olan ürünlerin piyasada her zaman bir istikrar sağlandığının görüldüğüne dikkat çeken Çıralı, “Kuzey’in fiyatları Güney’e göre de çok daha ucuzdur.

Basında yer alan ‘fonlar ticareti Güney’e kaydıracaktır’ söylemlerine de itibar etmiyoruz. Gerçek dışıdır” şeklinde konuştu.