Sefa Karahasan

AK Parti milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun, KKTCCumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ilgili olarak, “Akıncı Rumları çok beğeniyorsa, gidip Rum tarafında yaşasın” yönündeki sözleri sert tepki çekti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, “Kuzu’nun çok çirkin ve seviyesiz bir üslupla Cumhurbaşkanı Akıncı ve Kıbrıs Türk halkına hakaret ettiği” ifade edildi. Kuzu’nun ağır hareketlerinin kabul edilemez olduğu bildirilen açıklamada, “Kıbrıs Türk halkı büyük çoğunlukla Sayın Cumhurbaşkanımızın hem şahsına, hem vizyonuna onay vermiştir. Herkesi Kıbrıs Türk halkının iradesine saygı duymaya bir kez daha davet ediyoruz. Bunun yerine, hakaret yönüne gidilmesini esefle kınadığımızın bilinmesini istiyoruz” denildi.

Akıncı’nın Türkiye ile sağlıklı ve verimli bir istişare ve işbirliği içerisinde olacağına dikkat çekilen açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Akıncı’nın en büyük güvencesi Kıbrıs Türk halkıdır” ifadelerine yer verildi.
Akıncı’nın açıklamaları sosyal medyada da çok sert tepki çekti. İktidardaki Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Doğuş Derya, ‘Kimin yavrusuna kuzu denirdi?’ sorusunu sorarken, gazeteci Enver Karakaya, ‘Kendi ülkesinin yarısını sevmeyen adamın bize sorduğu soruya bak. Seni sevmiyoruz Burhan Kuzu’ diye yazdı.

‘Buna hakkın yok’

Akıncı’yı destekleyen Toplumcu Demokrasi Partisi Milletvekili Zeki Çeler de “Profesör ünvanını almış olabilirsin ama bu, ülkenin yüzde 60’ından fazla oy almış bir lidere bu şekilde konuşma hakkını vermez” diye yazdı. Çeler, “Unutma ki söylediğin her söz, ağzından çıkan her laf bir kişiye değil tüm Kıbrıs Türk halkına gelir” dedi. Eski Başbakan Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, “Kıbrıs Türk muhalefetinin yıllardır (Türkiye’ye) “Rumcu, hain olarak tanıtıldığını” belirtti ve “Bunu da bizim içimizdeki sözde milliyetçiler yaptı” dedi. KKTC eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise “Akıncı’ya yönelik saldırılar, Türkiye-Kıbrıs Türk halkının arasının açılmasından başka bir işe yaramaz” diye tweet attı. (Milliyet)