Gürsel Karagözlü

Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği’nin davetlisi olarak ülkemizde bulunan akademisyenler, Lefke ve CMC alanındaki maden atıkları bölgesinde yaptıkları incelemenin ardından gözlemelerini paylaşmak amacıyla dün Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği’nde basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği üyeleri, bölgede bulunan sivil toplum örgütleri ve bölge halkı katıldı.

Hızlı: Bu kirliliğin kaldırılması için çalışmaya devam edeceğiz

Toplantıda açılış konuşmasını yapan Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, derneğin kurulduğundan bugüne halk sağlığını tehdit eden başta CMC kirliliği olmak üzere her türlü sorunla mücadele ettiğini anlattı. Hızlı, bozuk olan bir çevrede insan sağlığının da bozulduğuna vurgu yaparak, en büyük sorunları olan CMC kirliliğinin kaldırılması için çalışmaya devem edeceklerini söyledi.

Erdem: ÇED raporunda eksiklikler var

Açılış konuşmasının ardından Prof. Dr. Ümit Erdem, CMC atıkları konusundaki ilk izlenimlerini aktardı.

Konuyla ilgili hazırlanan ÇED raporunda gözlemledikleri eksiklikleri dile getiren Erdem, CMC kirliliğinin sadece Kıbrıs’ın değil,  Doğu Akdeniz’in ve tüm bölgenin bir sorunu olduğunu dile getirdi.

Toprak, su, bitki, hayvan ve insan sağlığı üzerinde bütüncül bir olumsuz etki yapan CMC kirliliğini giderebilmek için çok iyi bir rehabilitasyon projesinin gereğine vurgu yapan Erdem, bölgede yeni bir maden işletmeciliğinin de asla kabul edilemeyeceğini kaydetti.