Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), çevre konusunda ülkenin dört bir yanından gelen haberlerin  ve gelişmelerin  gelecek konusunda ciddi endişe yarattığını savunarak, “adeta yıkım ve peşkeş” devri yaşandığını iddia etti.

ÇMO Başkanı Yasemin Çobanoğlu yaptığı yazılı açıklamada, “Karpaz’daki kaçak yapılar hakkında mahkeme kararı olmasına rağmen yıkım işlemi yapılmaması, Silver Beach ve Glapsides plajında belediye tarafından yapılan başına buyruk, doğal yapıyı tahrip edici uygulamalar ve son olarak da Girne 2. Bölge Emirnamesi’nde yapılmaya çalışılan değişiklikler bizleri ciddi şekilde endişelendirmektedir” ifadelerini kullandı.

Çobanoğlu, Girne 2. Bölge Emirnamesi’nde yapılmaya çalışılan değişiklikle ilgili olarak, kat yüksekliklerinin arttırılarak kaçak otele denk getirilmeye çalışıldığı hissiyatının giderek güçlendiğini ileri sürerek, böyle bir değişiklik yapıldığı takdirde, tüm Girne’nin olumsuz etkileneceğini belirtti.

Çobanoğlu, değişiklik yapıldığı takdirde, doğal mirasın ve Girne’nin estetik yapısının tahrip edilmesinin yanı sıra, altyapı ve planlama eksikliğinden kaynaklanan birçok çevre sorununun ortaya çıkacağını iddia etti.

Karpaz’daki kaçak yapılara ilişkin Yüksek İdare Mahkemesi’nin 20 Nisan’dan itibaren 2 ay içinde yıkılması emrine karşın İskele Kaymakamlığı’nın bu konuda yürütmeyi halen başlatmadığını kaydeden Çobanoğlu, İskele Kaymakamlığı’nın suskunluğunun, “UBP-DP hükümetinin kanun-kural tanımaz tavrına bir örnek olduğunu” iddia etti.

Çobanoğlu, “Gazimağusa Belediyesi idari sınırları içerisinde Glapsides plajı ve Silver Beach plajında yaşanan doğal miras katliamlarına göz yumulması, ile Yeni Erenköy Belediyesi’nin ekonomik olarak kalkınması adına tahsis edilen ve işletmesi için belediyeye verilen plajın, Bakanlar Kurulu tarafından Yeni Erenköy Belediyesi’nden alınmasının hükümetin yıkım ve peşkeş politikasının diğer yansımaları” olduğunu savundu.