Çiğdem AYDIN

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) uzun yaz tatilinin ardından yeni ders yılı dün başlarken, Lefkoşa’daki Şehit Ertuğrul İlkokulu’nda öğretmenlerin ilk günden greve gitmesi velilerin sert tepkisine yol açtı. Okul müdürünün görevden alınmasını isteyen 14 öğretmenin ders başı yapmaması nedeniyle, ilk ders heyecanını yaşayamayan çocukların bir kısmı gözyaşı dökerken, isyan noktasına gelen veliler Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı.

Bakan Kemal Dürüst, öğretmenlerin tavrını eleştirerek, gereken önlemlerin alınacağını söylerken, eski Eğitim bakanlarından DP milletvekili Mustafa Arabacıoğlu eğitimde radikal tedbirlerin şart olduğunu söyledi. Arabacıoğlu, “Ancak tek parti iktidarı olmadan bu ülkede radikal önlem alınamaz” dedi.

Veliler bakanlığa yürüdü

Şehit Ertuğrul İlkokulu velileri, geçen yıl grev yapan bazı öğretmenlerin okula gitmemesi ve öğrencilerin bu nedenle evlerine yollanması gerekçesiyle eylem yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı önüne gelerek araçlarıyla trafiği tıkayan çok sayıda veli Milli Eğitim Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

Veliler, banklar ve çiçek saksılarıyla bakanlığın kapılarını kapayarak giriş çıkışı engelledi.

Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Dairesi Müdürü Bumin Paşa ile görüşmeye giden veliler, “görevine gelmeyerek öğrencileri mağdur eden öğretmenlerin cezalandırılmasını ve öğretmen sorununun çözülmesini” istedi.
İlköğretim Dairesi Müdürü Bumin Paşa ise velilere yaptığı açıklamada, sorununun nereden kaynaklandığını öğrenip, çözmek için gerekeni yapacaklarını dile getirerek konuyla ilgili velilere de bilgi vereceklerini belirtti.

Dürüst: Göreve gitmeyenler hakkında soruşturma açılacak

Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst, Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndaki sorunun en geç bugün çözüleceğini söyledi.
Olayları tırmandırmamak adına eylemlere ve eleştirilere cevap vermediğini kaydeden Bakan Dürüst, “Devlet adına alınan kararlara dernek de olsanız birlik de olsanız uymanız gerekir” dedi.

Dürüst şunları söyledi, “Şehit Ertuğrul İlkokulundaki sorun yaklaşık bir yıl önce yani bizden önceki hükümet döneminde başladı.

Bugün bana verilen bilgi, öğretmenlerin okulda olmadığı, çocuklarında diğer başka bir grup öğretmen tarafından velilerin ve çocukların bakanlığa yönlendirildiği yönündedir. Şunu çok açık bir ifadeyle ortaya koymak istiyorum; biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak radikal kararlar almaktan asla çekinmeyecek ve geri durmayacak bir vizyona, misyona ve anlayışa sahibiz. Birileri rahatsız olacaksa bile eğitimi aksatmamak adına kararlı ve istikrarlı olacağımızı ilk günden ifade etmiştim. Şehit Ertuğrul İlkokulu sorunu derhal radikal bir şekilde çözülecektir. Ama bu çözümden belki birileri mutlu olmayacaktır. Ama velilerimizin ve öğrencilerimizin mutlu olacakları ise kesindir. Şehit Ertuğrul İlkokulu sorunu bir ya da iki gün içerisinde yüzde yüz bir şekilde çözülecektir. Bunun yanında bugün okula gitmeyen öğretmenler için haklarında soruşturma açılacaktır.” 

Arabacıoğlu: Radikal tedbir şart

Diyalog TV’de Mert Özdeş’in sunduğu Odak Noktası programına konuk olan eski Milli Eğitim bakanlarından Mustafa Arabacıoğlu, eğitimde radikal tedbirlerin şart olduğunu söyledi. Arabacıoğlu “ ancak tek parti iktidarı olmadan bu ülkede radikal önlem alınamaz” dedi.
Şehit Ertuğrul İlkokulu’ndaki sorun hakkında “Milli Eğitim Bakanı Kemal Dürüst’ün iki aydır neredeydi” diye soran Arabacıoğlu, “Bir yıldan beridir bu sorunların var olduğunu biliyordu neden çözmedi bugüne kadar bekledi” şeklinde konuştu.
Eğitimde kapsamlı reformun şart olduğunu vurgulayan Arabacıoğlu, yasalardan, sendikal haklar olmak üzere her şeyin masaya yatırılması gerektiğini belirtti ve en ufak herhangi bir şey yapılmadığını ifade etti.
 Arabacıoğlu, “Eğitimi aksatmaya kimsenin hakkı yoktur. Bu gelecekten yapılan çalmadır. Öğretmenlerin ilk günden bu tavra girmelerini kınıyorum. Bakanı da kınıyorum” dedi.