Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Mağusa İlçesi Başkan Vekili Ece Balcı, UBP-DP hükümetinin görev ve sorumluluklarını yerine getirmemesi nedeniyle, çocukların eğitim hakkının gasp edildiğini ileri sürdü.

Balcı yaptığı yazılı açıklamada, Eğitim Yasası’nın 10. maddesinin “Toplum bireylerine, eğitim görmede fırsat ve olanak eşitliği sağlanır” şeklinde olduğunu belirterek, ancak buna rağmen hükümetin Gazimağusa Özel Eğitim Merkezi’nde yeterli sayıda öğretmen atamaması nedeniyle başvuru yapan 16-17 öğrencinin maalesef okula kabul edilemediklerini kaydetti. 
  
Eğitim Yasası’nda, “Durumları dolayısıyla özel eğitime gereksinimleri olan çocukları ve gençleri, topluma yararlı kılacak biçimde yetiştirmek ve onlara sağlıklı, dengeli ve güçlü bir kişilik kazandırmak amacıyla, çağdaş ve bilimsel eğitim yöntem ve olanakları gözetilerek, gerek okul içinde gerekse okul dışında gerekli koruyucu, güçlendirici,  geliştirici ve yetiştirici önlemler alınır” ifadelerinin yer aldığını da anımsatan Balcı, hükümetin okula öğretmen göndermeyerek, hem sorumluluğunu yerine getirmediğini, hem de yasalara uymadığını ileri sürdü.

Yasada “Özel Eğitimden Yararlanma Hakkı” başlığı adı altında ise, “Özel eğitime gereksinim duyan her öğrenci, zorunlu eğitim çağında iken ilgi ve yeteneği oranında, zorunlu olarak özel eğitimden parasız veya parasız yatılı yararlanma hakkına sahiptir. Ancak, zorunlu eğitim yaşı dışında da özel eğitim görmek isteyenlere, gerekli eğitim olanağı devletçe ücretsiz sağlanır” ifadelerinin yer aldığına işaret eden Ece Balcı, “Hükümet, okula alınmayan çocukları özele gitmeye mecbur bırakırken, özel eğitim öğretmenini aileye ödetirken, hangi ücretsiz eğitimden bahsetmektedir” diye sordu.

Balcı, hükümetin bu şekilde davranarak fırsat ve olanak eşitliğini de ayaklar altına aldığını savundu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL 
 
Okul yöneticileri ile okul aile birliğinin topladığı bağışlarla, zor şartlar altında okulu yaşatmaya çalıştıklarını belirten Ece Balcı, “Bu sürdürülebilir bir yapı değildir. Kesin çözüm hükümetin yasaları uygulaması, görev ve sorumluluğunu yerine getirmesidir” dedi. 

Balcı ayrıca TDP olarak KKTC Meclis Başkanlığı’na ülkede faaliyet gösteren özel eğitim kurumlarına devlet bütçesinden ne kadar yardım yapıldığının açıklanmasına yönelik yazılı soru sorduklarını da belirtti.

Ece Balcı, TDP olarak, Meclis'in ilgili komitesinde bulunan 'Özel Eğitim Tüzüğünü' de incelemeye aldıklarını, eksiklikler ile çözümsüzlük noktalarını tespit ederek öneri sunacaklarını kaydetti.