Arzu Köprülü

Kanser Hastalarına Yardım Derneği’ne Bağlı Umut Eğitim ve Kültür Evi, Çocukluk Çağı Kanserleri farkındalık ayı nedeniyle basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar çocuk çağı kanserleri hakkında bilgi verdi.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Mine Çağlar konuşmasında, kanserin tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu, her yıl artış gösteren önemli bir sağlık problemi olduğunu belirterek, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, dünyada her yıl 14,1 milyon yeni kanser vakası ve 8,2 milyon kişinin de kanser nedeniyle gerçekleşen hastalıktan ölümler olarak bildirildiğini kaydetti.

Bu rakamların 2025 yılında 19,3 milyon kişilik yeni vaka sayısına ve 11,4 milyon rakamıyla da bu hastalık nedeniyle olan yaşam kayıplarına ulaşılacağının bildirildiğini ifade eden Çağlar, ayrıca dünyada hastalıkta tanı almış ve tedavileri sonrasında sağlıklı yaşam şanslarına ulaşmış 32,5 milyon kişi olduğunu da belirtti.

Tüm dünyada yaşayan insanların yüzde 39.6’sının hayatlarının bir döneminde kanser hastalığıyla karşılaştığını söyleyen Çağlar, bu nedenle kanserin dünya nüfusunun büyük çoğunluğunu direk ya da dolaylı etkileyen önemli bir sağlık sorunu olduğunu vurguladı.

Çağlar, çocukluk çağında kanserin nadir görülen bir hastalık olduğunu, tüm kanserlerin yalnızda yüzde 0.5’inin 15 yaş altında saptandığını belirtti.

Çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 30’unu lösemilerin, kalan yüzde 70’ini de organ ve çeşitli dokulardan gelişen kanserlerin oluşturduğunu ifade eden Çağlar, çocukluk yaş döneminde sıklıkla görülen kanser türlerinin, dağılımları, tedaviye yanıt oranları ve uzun sureli sağ kalım açısından erişkin yaş grubunda görülen kanser türlerine göre farklılıklar gösterdiğini belirtti.

Çağlar, çocukluk çağı kanserlerinin, doğumdan ergenliğe kadar olan her yaş grubunda görülebildiğine işaret ederek, “Kanser tanı ve tedavisinde kaydedilen önemli gelişmeler neticesinde, günümüzde çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık yüzde 70’i tamamen iyileşebilmektedir” dedi.

Bu tür hastaların erken tanı alabilmelerinin, ancak bu konuda eğitimin yaygınlaştırılması ile mümkün olabildiğini kaydeden Çağlar, bu nedenle, özellikle çocukluk yaş grubunda sıklıkla görülen kanser türlerine karşı farkındalığı yaratmak ve toplumu bilinçlendirmek amacıyla her yıl “Aralık Ayı”nda çeşitli organizasyonlarla hastalık konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını söyledi.

Çağlar, Aralık ayının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Çocukluk Çağı Kanserleri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” olarak değerlendirilerek, kişilerin konu hakkında detaylı bir şekilde bilgilendirildiğini, hastalıkta erken tanının önemi konusunda bilinçlendirildiğini söyledi.

Çocukluk yaş grubunda sıklıkla görülen Lösemi, Lenfoma tümörler gibi kanser türleri hakkında bilgi veren Çağlar, çocukluk çağı kanserleri oluşumuna neden olan çeşitli yapısal ve çevresel risk faktörleri olduğunu kaydetti.

Çağlar, bu risk faktörleri içerisinde bazı kromozom bozuklukları, doğumsal bazı hastalıklar, bağışıklık sistemini bozan hastalıklar, çeşitli virüs enfeksiyonları, radyasyona maruz kalma, bazı kimyasal maddelere maruz kalma, hamilelikte kullanılan bazı ilaçlar, sigara ve alkol, ailede kanser olgularının fazla olması gibi risk faktörlerinin yer aldığını anlattı.

Çocukluk çağlarında görülen kanserlerin erken tanısı için, erişkinlerde kullanılan tarama testlerinin mevcut olmadığına işaret eden Çağlar, bu nedenle, çocukluk çağı kanserlerinde, en sık görülen uyarıcı bulgu ve belirtileri bilmek ve bunların varlığında hızla doktora başvurmak gerektiğini söyledi.

Çağlar, bu dönemde en sıklıkla rastlanan belirti ve bulgular arasında yer alanları şöyle sıraladı;

“Boyun, koltuk altı ve kasık bölgesindeki lenf bezelerinde şişlikler, vücudun herhangi bir bölgesinde şişlik, solukluk, halsizlik, sık ateşlenme, ciltte morluklar ve çürükler, burun ve dişeti kanamaları, baş ağrısı ve kusma, ateşsiz havale geçirme, dengesizlik, yürüme bozukluğu, görme bozukluğu, kemik ve eklem ağrıları, enfeksiyon (iltihap) tedavisine rağmen devam eden öksürük, nefes darlığı, gelişme geriliği ve aşırı kilo kaybı, idrarda kan, idrar ve dışkılamada zorlanma, göz bebeğinde parlaklık ve gözde kayma gibi belirtiler yer almaktadır”

Çağlar, bu tür belirtilerin önemli bir kanser türünün belirtisi olabileceği gibi, farklı bir sağlık probleminin belirtisi de olabileceğini dile getirerek, “Bu tür belirti ve şikayetler gözlendiği zaman hiç gecikmeden doktora başvurulması oldukça önemlidir” dedi.