Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Londra ziyareti kapsamında dün Birleşik Krallık Parlamentosu Dışişleri Komitesi Başkanı Crispin Blunt ile parlamentoda bir görüşme gerçekleştirerek İngiltere’nin müzakere sürecine ve bulunacak çözüme desteğinin artarak sürmesinin önemine dikkat çekti.

Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Emine Çolak Londra’daki temaslarını sürdürüyor. Çolak temasları çerçevesinde İngiliz Parlamentosu Kıbrıs Türk Dostluk Grubu üyeleriyle, parlamentoda onuruna verilen yemekte bir araya geldi.

Çolak daha sonra İngiliz İşçi Partisi Gölge Dışişleri Bakanı Hilary Benn ve AB Bakanı Pat McFadden ile parlamentodaki ofislerinde görüştü. Toplantıda Bakan Çolak, Benn ve McFadden’a müzakere sürecinde gelinen son aşama ile ilgili bilgiler verdi.

Çolak, İşçi Partisi’nin gelinen süreçte hem Birleşik Krallık Parlamentosunda hem de özellikle AB Parlamentosundaki Sosyalist Grupla Parlamentoda vereceği desteğin çok önemli olduğunu belirtti.

Özellikle Kıbrıs konusu gündeme geldiğinde Kıbrıs Türk tarafının görüşlerinin de dinlenmesinin önemine işaret eden Çolak muhataplarından böylesi durumlarda Kıbrıs Türk tarafı ile temas etmelerini istedi.

Çolak ayrıca Kıbrıslı Türklerin amacının Kıbrıs’taki çözüm sürecini başarıyla tamamlayıp Federal Kıbrıs’a ulaşmak olduğunu da sözlerine ekledi.

Benn ve McFadden ise sürece desteklerinin güçlü bir şekilde süreceğini ve her zaman Kıbrıslı Türklerin görüşlerini dinlemeye ve onlarla temas etmeye hazır olduklarını belirtti.

Bakan Çolak temasları çerçevesinde KKTC Londra Temsilciliği’nde Kıbrıslı Türk dernek temsilcileri ile de bir araya geldi. Toplantıda Bakan Çolak Kıbrıs’ta müzakerelerde gelinen son durum ile ilgili bilgiler vererek, dernek başkanlarının sorularını cevaplandırdı ve yaşadıkları birtakım sorunları da not etti.

Çolak, temaslarını çeşitli gazete ve medya kuruluşlarının muhabirleri ile görüşerek tamamladıktan sonra adaya dönecek.