Devam etmekte olan müzakere süreci ve Kıbrıs sorunu hakkında yabancı basın mensuplarını bilgilendiren Dışişleri Bakanı Çolak, geçmişe göre müzakere ortamında daha iyi ve olumlu bir atmosferin olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in birlikte yer aldıkları sosyal etkinliklerin de iki halka olumlu mesajlar verdiğini ifade etti.

Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumların farklı dil, din ve ırka sahip olmalarının çözüm üzerinde bir engel oluşturmadığını kaydeden Dışişleri Bakanı, iki toplumun işbirliği ruhu ile kendilerine ada üzerinde bir gelecek kurmalarının mümkün olduğunu ifade etti.

Konuşmasında doğal gaz konusuna da değinen Bakan Çolak, doğal gazın çatışma konusu olmaması gerektiğinin altını çizerek tarafların işbirliği imkanlarına odaklanmaları gerektiğini vurguladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, brifingde, garantörler konusunda ise iki kesimin de kendisini güven içerisinde hissedeceği bir çözüme varılmasının önemine dikkat çeken Çolak, Türkiye ile Yunanistan’ın ortak işbirliği vizyonuyla çözüme katkıda bulunabileceğini belirtti.

Çözüm konusunda sivil toplum örgütlerinin oynadığı olumlu role de dikkat çeken Dışişleri Bakanı Çolak, Kıbrıslı Türk sivil toplum örgütlerinin çözüm perspektifine sahip olduğu gerçeğini Annan Planı döneminde de ortaya koyduklarını belirtti.

Bakan Çolak konuşmasının sonunda uzun yıllardır süren Kıbrıs sorununun artık bir çözüme ulaşmasının zamanın geldiğini vurgularken, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların ada üzerinde geleceğe güvenle bakabileceği bir ortamın sağlanması gerektiğini söyledi.