Emine Çolak, Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi’nin daveti ile KKTC’de bulunan, Avrupa Kadınlar Konseyi (ECICW) Başkanı Cosima Schenk, Türk Kadınlar Konseyi Başkanı ve Avrupa Kadınlar Konseyi Başkan Yardımcısı Fatoş İnal ve Kıbrıs Türk Kadınlar Konseyi Başkanı Latife Birgen ile beraberlerindeki  heyeti kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı Konferans Salonu’nda yer alan kabulde yaptığı konuşmada Çolak, yakın doğu coğrafyasında istikrarsız  bir dönemden geçilmekte olduğunu, bu coğrafyada yer alan Kıbrıs’ta da çatışma yaşanmadığını ancak uzun zamandır var olan soruna siyasi bir çözüm getirilemediğini belirtti.

Üzerinde uzlaşıya varılan parametreler temelinde bir çözüm konusunda fikir birliğinin bulunduğunu kaydeden Çolak, ancak  çözüm sonrasının, “çözümün yaşatılması, uzun zaman ayrı yaşam sürülmesinin ardından birlikte yaşam sürme ve çok farklı noktalarda olan eğitim sisteminin nasıl düzenleneceği” açısından önemli olduğunu kaydetti.

Her bireyin dinlenme hakkı bulunduğunu ancak tanınmış bir ülke olunmamasından dolayı pek çok zorluklarla karşılaşıldığına dikkat çeken Çolak, “Bu, dış dünyaya kendimizi dinletmek açısından büyük bir çaba sarf etmek demek. Uluslararası etkinliklere katılamıyorsunuz veya gitmeye çalışıyoruz ancak engelleniyoruz. Dışlanıyorsunuz” dedi.

Kadının toplumdaki yeri ile ilgili olarak ise, KKTC’de kadınların bugün “görülür” bir noktada olduğunu, bir saygınlığa sahip olduğunu belirten Emine Çolak, bugün çok sayıda kadın avukat ve hakim bulunduğunu, Meclis Başkanı ve Yüksek Mahkeme Başkanı’nın kadın olduğunu, ancak karar verme mekanizmalarında daha çok kadının yer alması gerektiğini belirtti.

Çolak, “Kadınların toplumumuzda bir saygınlığı ve pozisyonu var... Daha çok çalışma gerektiren alan, karar verme organları, meclis ve siyasi partilerdir. Eşite yakın bir noktaya gelmemiz lazım” dedi.

Kadın girişimcilerin sayısının da yeterli olmadığını ifade eden Çolak, kadının toplumdaki yerinden, bugün, kendisinin aktif olduğu dönemlere kıyasen memnun olduğunu da belirtti.

ECICW

Avrupa Kadınlar Konseyi (ECICW) Başkanı Cosima Schenk kabuldeki konuşmasında, Türkiye ve Kıbrıs adasının bulunduğu coğrafyanın zor bir dönemden geçtiğini  belirterek “sizi ve dünyanın bu kesimini kale olarak görüyoruz” söyledi.

Schenk, ECICW’den de ne beklendiğini öğrenmek istediklerini ifade etti.