Dışişleri Bakanı Emine Çolak, "Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulma çabalarımızın müzakere masasında devam ettiği bu dönemde, elbette Kıbrıslı Türklerin insan haklarını savunmak, onları kendi kimlikleriyle dünyaya kavuşturmak masadaki esas hedefimizdir" dedi.

Çolak, Mersin Barosunda düzenlenen "İnsan hakları ve insan hakları bağlamında kadın hakları" konulu konferansta konuştu.

Tüm insanların özgür ve onurlu bir yaşam sürdürebilmelerinin, insan hakları bağlamındaki en temel ve önemli hakları olduğunu belirten Çolak, bugün yaşanan çatışma, zorunlu göç, can kaybı ve özgürlük ihlalleri gibi konulara karşı ortak bir mücadele verilmesinin şart olduğunun ispatlandığını vurguladı.

"İnsan hakları, her bireyin hakkı olduğu kadar, bunun sağlanması da aynı zamanda her bireyin, her birimizin sorumluluğudur" diyen Çolak, fırsatların kullanılması, kaynakların ayrılması ve hizmetlere ulaşılmasında bireyin cinsiyetinin hiçbir öneminin olmadığını, kadının ve erkeğin eşit olduğunu dile getirdi.

Çolak, şunları kaydetti:

"Bir insan hakkı gereği olan cinsiyet eşitliği için daha yapılacak çok iş var. Kadınlar olarak yakın bir gelecekte tam anlamıyla eşit muamele görmenin imkansız olduğu söylenebilir. Ancak şu imkansız değil, kadınlar olarak kendimizi eşit görmek, saymak ve öyle davranmak, 'Ben kadın halimle bunu yapamam, burada yerim yok" düşüncesini zihnimizden silmek... Biz ancak kendimizi eşit görerek ve öyle davranarak eşit mücadele için savaşabiliriz. Cinsiyetimizi kendimize bir sınır veya kısıtlama olarak görmeyerek hayatımızı sürdürmeliyiz."

Çolak, Kıbrıs sorunu konusunda da belirsizliğin sona ermesini görmek istediklerini vurgulayarak, haksızlıkların sona erdirilmiş olmasının gelecek nesiller için en büyük hedefleri olduğunu kaydetti.

Türkiye dışında bir devlet tarafından tanınmadıkları için herhangi bir sözleşmeye taraf olmasalar da bir hukuk devletinin gereklerini yerine getirdiklerini belirten Çolak, "Kıbrıs sorununa adil ve kalıcı bir çözüm bulma çabalarımızın müzakere masasında devam ettiği bu dönemde, elbette Kıbrıslı Türklerin insan haklarını savunmak, onları kendi kimlikleriyle dünyaya kavuşturmak masadaki esas hedefimizdir" ifadesini kullandı.

Konferansa Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ve Baro Başkanı Alpay Antmen ile çok sayıda davetli katıldı.