Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıs müzakereleri konusunda bilgilendirilmenin, sendika ve sivil toplum örgütlerinin en doğal hakkı olduğunu söyledi.

Çolak bugün, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nı (KTAMS) kabul etti.

KAPTAN: “KIBRIS SORUNU KONUSUNDA RUTİN ŞEKİLDE BİLGİLENDİRME TALEP EDİYORUZ”

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan kabulde yaptığı konuşmada Çolak’a yeni görevinde başarı diledi. Çolak’ın bir süre önce Dışişleri Bakanlığı’nda oluşan sorunlarla ilgili yaptığı açıklamaları olumlu bulduklarını ifade eden Kaptan, “Sorun olduğunu kabul etmek çözüm için atılacak adımların en önemlisidir” dedi.

Kaptan, Çolak’tan hem kendilerini, hem de ilgili tüm sendika ve sivil toplum örgütlerini Kıbrıs konusundaki gelişmelerle rutin şekilde bilgilendirmelerini istedi.

Gelişmeleri basından okumak değil direkt olarak muhataplarından öğrenmek istediklerini anlatan Kaptan, çözüm taraftarı olduklarını tekrarladı.

ÇOLAK: “BİLGİLENDİRİLMEK EN DOĞAL HAKKINIZ”

Dışişleri Bakanı Emine Çolak da, sorunları ifade etmenin kendisi için doğal olduğunu kaydederek, personelin sıkıntılarını çözmenin de görevi olduğunu ve bu sorumluluk bilinciyle hareket ettiğini anlattı.

Müzakere süreci ilerledikçe toplumsal bütünlüğün daha da önemli hale geleceğini belirten Çolak, “Bilgilendirilmek en doğal hakkınızdır. Bilgilendirmenin sağlıklı olması çok önemli” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı’yla uyum içinde, dönem dönem bilgilendirmeyi yapmayı görevinin bir parçası olarak gördüğünü anlatan Çolak, bilgilendirmekten öte, birlikte çalışmak ve ortak tavır belirlemek de istediğini söyledi.

TALEPLER

Öte yandan görüşme sonrasında KTAMS Örgütlenme Sekreteri Devrim Barçın, Dışişleri Bakanı Emine Çolak’a verdikleri yazıyı basına da dağıttı.

Yazıda 55/2002 Sayılı “Yurt Dışında Görev Yapan Personelin Kadroları ve Dış Görev Ödenekleri Yasası” 14. maddesinde “Yurt dışı görev ödeneği, yurt dışında görevlendirilen kamu görevlilerinin, güvenlik kamu görevlilerinin ve Polis İrtibat Ataşesi’nin yurt dışında görevlendirildikleri tarihteki yurt içi kadro baremlerine, Maliye işleriyle görevli bakanlığın önerisi üzerine en az yılda bir kez Bakanlar Kurulu’nca belirlenen endeks ve döviz cinsi uygulanması ile belirlenir” ifadesi hatırlatılarak, “Buna karşın 2009 yılından itibaren 6 yıldır bu madde uygulanmayarak yasaya aykırı hareket edilmekte ve yurt dışında görev ifa eden kamu görevlileri mağdur olmaktadır. Bu sorunun çözümü adına tarafınızdan bu maddenin uygulanması için etkin bir çalışma yürütülmesini talep ederiz” denildi.

2005 Kamu Görevlileri Sınav Tüzüğü’nün Geçici 3(2)(B) maddesi uyarınca “Kamu Hizmeti Komisyonu gerekli görmesi halinde, uluslararası geçerliliğe sahip belgenin, en az bu Tüzük çerçevesinde düzenlenen yabancı dil sınavını geçerek alınan belge düzeyinde olup olmadığının tespitini Eğitim işleriyle görevli bakanlıktan talep edebilir” ifadesine yer verilen yazıda, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Enformasyon Dairesi’nde tercümanlık ve çeviri görevi ifa eden ve KKTC üniversitelerinden bu görev ile ilgili yabancı dil mezuniyeti diplomasına sahip kamu görevlilerinin diplomalarının Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından uluslararası geçerliliğe sahip bir belge olarak görülmediği; diplomaların Eğitim Bakanlığı’na gönderilip görüş alındığı kaydedildi.

“Bu yasa dışı ve KKTC üniversitelerini tanımama uygulaması ile personeliniz derece terfilerinde yabancı dil bölümünden puan alamamakta ve mağduriyet yaşamaktadır” denilen yazı şöyle devam etti:

“Bu sorunun çözülmesi adına İyi İdare Yasası ve Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde personelinizin diplomalarının tüzük uyarınca geçerli bir belge olup olmadığının görüşünün alınması adına Eğitim Bakanlığı’na başvurmanızı talep ederiz.”

29 Mayıs 2013 tarihinde Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından 4/2013 sayılı genelge ile ilan edilen Dışişleri Dairesi, II. Derece Müdür Muavini Münhal terfi kadrosu için Kamu Görevlileri Yasası 60’ıncı maddeye aykırı bir şekilde üzerinden 2 yıl 3 ay geçmesine karşın hala daha sınav yapılmadığı kaydedilen açıklamada bu sorunun aşılması adına Kamu Hizmeti Komisyonu ile iletişime geçilip sınavların yapılması adına girişim başlatılması talep edildi.

TAK TÜZÜKLERİ

KTAMS’ın Dışişleri Bakanlığına bağlı Türk Ajansı Kıbrıs’ta da örgütlü olduğu hatırlatılan yazıda şu ifadeler yer alıyor:

“41/2011 sayılı Türk Ajansı- Kıbrıs (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) Yasası 59’uncu madde tahtında yapılması öngörülen disiplin işlemleri, istihdam ve terfi amaçları bakımından yapılacak sınavları türü usulü ile Ajans personelinin çalışma usul ve esasları konularında TAK Yönetim Kurulu’nca hazırlanıp, Bakanlıkça önerilecek ve Bakanlar Kurulu’nca onaylanarak Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek tüzüklerin sendikamız ile iş birliği içerisinde bir an önce hazırlanmasını ve yürürlüğe konulmasını talep ederiz.”