Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Paris’teki temasları kapsamında  dün Fransız Ulusal Meclisi Kıbrıs-Fransa Parlamenter Grubu Başkan Yardımcısı, Cumhuriyetçiler Milletvekili Guy Geoffroy ve Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Alain Joyandet ile bir araya geldi.

Enformasyon Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre Fransız Ulusal Meclisinde yer alan  Geoffroy-Çolak görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü.

Görüşmede, Bakan Çolak, Geoffroy’a Kıbrıs sorunu çözüm müzakerelerinde gelinen son aşamaya ilişkin bilgiler verdi ve Geoffroy’un sürece ilişkin sorularını da cevapladı.

BM çatısı altında devam eden müzakere sürecine olan desteğin önemini vurgulayan Çolak, kapsamlı çözüme ulaşmanın her iki toplum için ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.

Müzakere sürecinde en önemli ve zor başlıklardan biri olan mülkiyet başlığının ele alınmaya başlandığını belirten Çolak, bu başlığın başarı ile aşılmasının önemine işaret etti.

Bakan Çolak tüm uluslararası aktörlerin yanı sıra AB üyesi olan Fransa’nın da desteğine ihtiyaç duydukları bir dönemden geçtiklerini ifade ederek özellikle çözümün tarafı olan Kıbrıslı Türklerin görüşlerinin de bizzat kendileri tarafından bire bir Fransız yetkililere aktarılmasının önemini vurguladı.  Çolak, kendilerine bu imkânı tanıyan Geoffroy’a teşekkür de etti.

1445431745.jpg

ÇOLAK-JOYANDET ‘LE DE GÖRÜŞTÜ

Çolak Paris’teki temasları çerçevesinde eski Fransa Cumhurbaşkanı ve merkez sağda yer alan Cumhuriyetçiler Partisi Başkanı Nicolas Sarkozy’nin siyasi danışmanı ve eski İşbirliği Bakanı, Cumhuriyetçi Parti milletvekili Alain Joyandet ile de yemekte bir araya geldi.

Kıbrıs sorunun ele alındığı görüşmede Çolak, özellikle Kıbrıs Türklerinin 2004 yılında referandum sonrası yaşadığı hayal kırıklığını bir kez daha yaşamasını istemediklerini ifade ederek bu sefer müzakerelerin başarı ile tamamlanması için elverişli bir ortam olduğunu söyledi ve iki tarafın da siyasi iradesinin öneminin altını çizdi.

Çolak Fransa’dan bu nedenle sürece yapıcı katkı koymasını ve bunun için de her iki tarafa eşit mesafede durmasını beklediklerini ve Ortadoğu’daki istikrarsızlığı göz önünde bulundurduklarında Kıbrıs’ta bulunacak bir çözümün bölgede olumlu bir örnek teşkil edeceğini, bunun da Fransa dâhil tüm uluslararası aktörlerin faydasına olacağını belirtti.

Joyadent’in bir sorusu üzerine Türkiye’nin ve Kıbrıslı Türklerin çözümü desteklediğini 2004 yılında ispatladığını ifade eden Çolak, bu desteğin bugün de devam ettiğinin altını çizdi.

Bakan Çolak yoğun bir şekilde süren müzakerelerin kısa sürede başarıyla sonuçlanmasını ve çözüme ulaşılmasını umut ettiklerini de vurguladı.

İlk günkü temaslarını Senatonun Fransa -Kıbrıs Parlamenter Grup Başkanı, Sosyalist Milletvekili Didier Marie ile Senatoda gerçekleştirdiği toplantıyla tamamlayan Çolak, Fransa temasları çerçevesinde bugün çeşitli medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelecek.

1445431755.jpg