Dışişleri Bakanı Emine Çolak, Kıbrıs’ta çözümü hızlandırmak için süreci adanın dışına taşma yönünde konuşmalar olduğunu belirterek, “Çünkü toprak ayarlaması ve güvenlik ile garantiler çok hassas ve hızla çözülmesi gereken konular” dedi.

Dışişleri Bakanı Emine Çolak, kendisini ziyaret eden Amerikan Üniversitesi Brüksel Kampüsü Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden bir grup öğrenciye Kıbrıs sorunu hakkında bilgi verdi.

Çolak, öğrencileri kabulde yaptığı konuşmada, Kıbrıs sorununda hareketli ve ilginç bir dönemden geçildiğini ve yaklaşık 50 yıl önceye dayanan Kıbrıs sorununa çözüm bulmaya yönelik görüşmelerde bu kez çözüm için doğru zaman olduğuna inandığını ifade etti.

Müzakerelerde 6 başlıktan 4’ünde büyük ölçüde ilerleme kaydedildiğini söyleyen Çolak, toprak ayarlaması ve güvenlik/garantiler konularının ise en son görüşüleceğini anlattı. Çolak, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kesiminin güvenlik açısından çekincelerine işaret ederek, “Her iki tarafın kabul edebileceği bir nevi güvenlik unsuru olmalıdır” dedi.

AB ve NATO’nun da bu konuda birer faktör olacağını belirten Çolak, “Tarafları memnun etmek önümüzdeki zorluklardan birisi olarak dürüyor” dedi.

“SÜRECİ ADA DIŞINA TAŞIMA DÜŞÜNCELERİ DE VAR”

Güney Kıbrıs’taki parlamento seçimlerine değinen Çolak, seçimlerin ardından, müzakerelerde yoğunlaşma yaşanabileceğini ve müzakereleri adanın dışına taşıma düşüncelerinin de bulunduğunu söyledi.

Çolak, “Çözümü hızlandırmak için süreci adanın dışına taşma yönünde konuşmalar da var. Çünkü toprak ayarlaması ve güvenlik ile garantiler çok hassas ve hızla çözülmesi gereken konular” dedi.

Emine Çolak, liderlerin çözüm isteğinin, garantör güçler ile AB’nin Kıbrıs sorununun çözümünden yana olması, Kıbrıs sorununun çözümüyle Türkiye ile Kıbrıs Rum Kesimi ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin düzelme ihtimali ve adanın güneyinde hidrokarbon yataklarının bulunmasının Kıbrıs sorununun çözüm gerekliliğini attırdığını söyledi.Çolak, çözümün, hidrokarbonların kullanılması açısından da her kesimin faydasına olacağını vurguladı.

1459520652.jpg

“UNSURŞAR ÇÖZÜM İHTİMALİNİ ARTIRIYOR”

Çolak, Kıbrıs sorununun çözümünü teşvik eden pek çok unsur olmanın çözüm ihtimalini arttırdığını ancak yine de pek çok kez hayal kırıklığına uğradıklarından dolayı çözüm konusunda  “ihtiyatlı iyimser” olduklarını söyledi.

Mevcut durumun devamının kabul edilebilir veya insani olmadığını vurgulayan Çolak, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıslı Türk kimliği ile bir çözümün parçası olmak istediğini ifade etti.

Çolak, Kıbrıslı Türklerin belirsizlik içerisinde yaşamaktan kurtulması gerektiğini belirtti.