Dışişleri Bakanı Emine Çolak, uzun yıllardan sonra Kıbrıs sorununun çözümü konusunda önemli bir fırsat doğduğuna işaret ederek, adada her iki kesimin de iyi niyetli bir yaklaşım gösterdiğini söyledi. Çolak, “Her iki tarafta da kararlılık ve çözüme dayalı bir siyasi irade görülüyor” dedi.

Ankara’da temaslarda bulunan Çolak, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ile bir araya geldi.

Bozkır, bakanlıkta gerçekleşen görüşme öncesinde basına yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun bugün ulaştığı nokta itibari ile bölgedeki diğer sorunlara göre daha umut verici bir boyuta ulaştığını ifade etti.

Bozkır, Türkiye'nin adadaki çözümü, kendi Avrupa Birliği (AB) sürecinden daha öncelikli gördüğünü belirterek, Türkiye için önceliğin her zaman Kıbrıs ve Kıbrıslı Türkler olduğunu belirtti.

1440509622.jpg

"KIBRISLI TÜRKLERİN ÖZGÜRLÜĞÜ TÜRKİYE İÇİN DAHA ÖNEMLİ"

Kıbrıs sorununun bölgedeki Suriye, Filistin yada Ukrayna sorunlarından farklı olarak daha umut verici bir noktada olduğunu kaydeden Bozkır, "Sayın Çolak'ın bu ziyareti ile hem AB sürecini hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki son durumu değerlendirme imkanı bulacağız. Türkiye bakımından Kıbrıs Türklerinin özgürlüğü, dünyadaki hak ettiği yeri alması ve Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması bizim en birinci önceliğimizdir. Uzun yılların ardından Kıbrıs sorununun çözümü için gelinen bugünkü konumu önemsiyoruz" dedi.

Türkiye'nin her zaman Kıbrıs sorununun çözümü için gerekli olan unsurların AB sürecine intikal etmemesi için çaba sarf ettiğine değinen Bozkır, "Adadaki sorunun çözümünü mümkün kılacak unsurlar, şayet bizim AB sürecimize aktarılmış olsaydı bugün 14 fasıl bloke olmamış olacaktı. Belki bugünkü süreç daha hızlı ilerleyecekti ama bizim için öncelik Kıbrıslı Türk kardeşlerimizdir, Kıbrıs'tır. Kıbrıs için bugün çözümden bahsedilebiliyorsa bu Türkiye'nin hiçbir zaman Kıbrıs sorununu feda etmemesinden kaynaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bozkır, yeni kurulan KKTC hükümetine ve göreve yeni başlayan Çolak'a başarılar diledi.

1440509621.jpg

"HER İKİ TARAFTA DA KARARLILIK VE ÇÖZÜME YÖNELİK BİR SİYASİ İRADE VAR''

Dışişleri Bakanı Çolak da Türkiye'nin AB sürecinde edindiği tecrübelerin kendileri için önemli olduğunu dile getirerek, "Çözüm olsa da olmasa da Kıbrıslı Türklerin AB'ye uyumu bizim hep önceliğimiz olmuştur" dedi.

Çolak, yeni kurulan hükümet olarak çok çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Adada her iki kesimin de iyi niyetli bir yaklaşım gösterdiğini söyleyen Çolak, "Uzun yıllardan sonra Kıbrıs sorununun çözümü konusunda önemli bir fırsat doğduğunu görüyoruz. Bir çözüme varacak ve bir netice alabilecek müzakere süreci var adada. Her iki tarafta da kararlılık ve çözüme dayalı bir siyasi irade görülüyor. Kıbrıslı Rumlarda da Kıbrıslı Türklerde de iyimser bir hava var. Geçmiş yıllara nazaran daha pozitif bir bakış açısı görülüyor" diye konuştu.

Çolak, KKTC'de de Türkiye ile benzer bir hükümet kurma sürecinden geçildiğini belirterek, geniş tabanlı bir koalisyon ve daha önce hiç koalisyon yürütmemiş iki parti ile hükümet kurulduğuna işaret etti.

Çolak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Toplumun ihtiyacı olan reformları gerçekleştirmek için Türkiye ile yaptığımız görüşmeler çok önemli. Kıbrıslı Türklerin de AB ile uyumlu bir noktaya gelmesi lazım. Çözüm olsa da olmasa da bu yıllardır bizim sürdürdüğümüz bir politikadır. Kıbrıslı Türklerin bu uyum sürecinde Türkiye'nin tecrübeleri önemlidir. Toplum olarak AB bakanlığının desteğini her zaman gördük ve bu bakanlığa yabancı değiliz. Adada çözüme doğru giderken bu tecrübe paylaşımı daha da önem kazanmıştır. Çözüm olursa adada her iki tarafı da kapsayan bir AB üyeliği söz konusu olacak. Bu bağlamda çok çalışmamız gerekecek."