Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Çolak, Washington’daki temaslarının ilk gününde Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelerek, Kıbrıs sorunu ve müzakere sürecinde gelinen son aşama hakkında muhataplarına bilgi vererek görüş alışverişinde bulundu.

Dışişleri Bakanı Çolak, temasları çerçevesinde ayrıca ABD Senatosu’nda Senatör Roger Wicker ve Washington’da faaliyet gösteren medya kuruluşları ile görüştü.

Bakan Çolak, Türkiye Cumhuriyeti Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın onuruna verdiği akşam yemeğine de katıldı.

Dışişleri Bakanı Çolak, Washington temaslarının ikinci gününde ise ‘Center for American Progress’ isimli düşünce kuruluşunda düzenlenen yuvarlak masa toplantısına  katıldı. ABD Kongresi’nden danışmanların, Washington’daki önemli düşünce kuruluşlarının temsilcilerinin, politika belirleyicilerin ve medya temsilcilerinin bulunduğu toplantıda konuşan Çolak, Kıbrıs sorunu ve sürdürülmekte olan müzakere sürecinin son durumu hakkında katılımcılara bilgi verdi.

“YENİ BİR FIRSAT PENCERESİ”

Bakan Çolak, konuşmasında, müzakerelerde önemli bir dönemeçte olunduğunu ve Kuzey’de çözüm yanlısı bir hükümetin bulunduğunu dile getirerek Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle yeni bir fırsat penceresinin açıldığını söyledi.

Çolak ayrıca, 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklama çerçevesinde yapılandırılmış görüşmelerin çok olumlu ve yapıcı bir atmosferde sonuç odaklı olarak sürdürüldüğünü, yönetim, yasama ve yargı konularında taraflar arasında büyük oranda bir mutabakata ulaşıldığını vurgulayarak Avrupa Birliği ve ekonomi konularında da ilerlemeler kaydedildiğini ifade etti.

Kapsamlı çözümün, iki kesimli ve iki toplumlu yapının AB hukuku içerisinde güvenceye alınmasının gerekliliğine dikkat çeken Çolak, halihazırda görüşülmekte olan ve önemli başlıklardan biri durumunda bulunan mülkiyet ile ilgili olarak ise, Ada’nın her iki tarafındaki sosyo-ekonomik yapıyı bozmayacak formüllerin önemini vurguladı. Bakan Çolak, çözümün maliyetine ilişkin olarak mali kaynak yaratılması hususunda uluslararası toplumun çalışmalara başladığının gözlemlendiğini de söyledi.

Konuşmasında müzakerelere paralel olarak yürütülen Güven Yaratıcı Önlemlere de değinen Bakan Çolak, bahse konu önlemlerin hayata geçirilmesinin son derece yararlı olacağına dikkat çekerek, kapsamlı bir çözüme ulaşılmasına Kıbrıs Türk tarafının bağlılığını bir kez daha teyit etti. Çolak, Ada’da ulaşılacak çözümün bölge barışı ve istikrarına katkı sağlayacağını ve bölgedeki enerji kaynakları konusunda işbirliği ortamı yaratılmasına imkan vereceğini vurguladı.