Dışişleri Bakanlığı Konferans Salonunda yer alan görüşmede, Kadooğlu’na İŞAD Başkanı Metin Şadi ile Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yetkilileri de eşlik etti.

TÜRKONFED Başkanı Kadooğlu, burada yaptığı konuşmada, Bakan Çolak’a konfederasyon hakkında detaylı bilgi vererek, bünyelerinde gönüllü ve bağımsız dernekler ile genç iş adamları ve kadın iş sektörü derneklerinin de bulunduğunu anlattı.

Kadooğlu, Türkiye’de barış, AB’ye giriş, kadınların iş sektöründe olması, şeffaflık, hukuk, şiddet olaylarının durdurulması gibi konularda taraf olduklarını anlatarak, şiddete sadece siyasetle dur demenin olamayacağını, iş sektörünün de destek vermesi gerektiğini ifade etti ve Türkiye’de barış sürecini desteklediklerini kaydetti.

Aynı şekilde Kıbrıs’ta da barışa destek verdiklerini ifade eden Kadooğlu, bu kapsamda iş adamları ile işbirliğine önem verdiklerini, çünkü Kıbrıs’ta çözümden sonra Kıbrıs’ta iş adamlarının tatlı bir rekabete gireceğini, Kıbrıslı Türk iş adamlarının da dünyaya açılmasının Türkiye üzerinden olacağından işbirliğinin önemli olduğunu işaret etti.

Güçlü irade ile bu sorunun çözüleceğine inanç belirten ve “biz de buna destek veriyoruz” diyen Kadooğlu, barış, huzur ve güven ortamının ekonomiyi ve yatırımı geliştireceğine vurgu yaptı ve bu yolda hükümet ve Cumhurbaşkanını desteklediklerini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Emine Çolak da, Kıbrıs müzakere sürecinde çok heyecanlı bir dönem olduğunu ancak bunun ilk olmadığını, Kıbrıs Türk halkının 11 yıl önce de bu heyecanı yaşadığını ancak hayal kırıklığı yaşadığını kaydetti.

Çolak, o zaman da BM ve AB’nin süreci desteklediğini, çözüm için çalıştığını ancak o dönemde siyasi irade olmadığını, bu yüzden sürecin çöktüğünü anlattı.

Bunun da Kıbrıs’ta 11 yıl durgunluk yarattığını ancak şimdi yeni bir irade ve heyecan bulunduğunu, Kıbrıs Türk halkının isteğinin devam ettiğini, bu kez Güneyde de istek olduğunu ve siyasi iradenin de “var gibi” göründüğünü ifade eden Çolak, müzakerelerin çok çalışmayı gerektirdiğini kaydetti.

Çolak, müzakereler için “Küçümsenecek bir iş değil” diyerek, iş dünyası ve iş insanının da barışa inanması ve desteklemesinin çok önemli olduğuna vurgu yaptı.

Çözüme ve barışa ulaşmak için hiçbir çekince taşımadan çalışmaya ihtiyaçları bulunduğuna işaret eden Çolak, çözümsüzlük ve izolasyonlardan dolayı tüm sektörlerin sıkıntılı dönemler yaşadığını, zaman zaman kendi aralarında da bu sıkıntıların yaşandığını anlattı.

Çolak, iş insanlarının barış sürecinde desteğine teşekkür ederek, barışın herkesin menfaatine olduğunu kaydetti. Barışa ulaşmak için ev ödevlerini de yapmaları gerektiğini ve AB’ye kendilerini hazırlamaları gerektiğini ifade eden Çolak, AB’nin kurallarla yönetildiğini kaydetti ve her alanda, her sektörün bu kurallara hazırlanmasının önemine dikkat çekti.

Türkiye ve Kıbrıs Türk iş adamlarının işbirliklerinin sürmesini temenni eden Çolak, Kıbrıs sorununun çözülmesinin iş adamlarına da büyük rahatlama getireceğini vurguladı.