Orman Mühendisleri Odası Başkanı Can Conkbayır, Orman Dairesi Teşkilat Yasasının yenilenerek, ormancılık teşkilatının yeniden yapılandırılması ve bu alandaki sorunların çözümü için hükümetin sorumluluk almasını istedi.

Conkbayır, “21 Mart Dünya Ormancılık Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda, kuzey yarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede de sonbaharın başlangıç günü olan 21 Mart’ın “Dünya Ormancılık Günü” olarak ülkede de 1978 yılından beri kutlandığını kaydetti.

21 Mart’ın “Ormancılık Günü” olarak ilan edilmesinin amacının;  tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkede de mevcut ormanların  korunması, geliştirilmesi ve çok yönlü faydalarının çeşitli yayın organları ile halka duyurulması ve bu yönde ki ilginin artırılmasının sağlanması olduğunu dile getiren Conkbayır şu ifadeleri kullandı:

“Orman Mühendisleri Odası her yıl olduğu gibi halka ormanların fayda ve önemini hatırlatmak dilek ve temennilerde bulunmak yerine ülkemizde bu alanda mevcut önemli bazı sorunlara değinerek uyarılar yapmayı uygun bulmaktadır . Ülkemizin Ulusal Ormancılık amaçlarının başında mevcut orman alanlarımızın etkin bir şekilde korunması ve geliştirilmesi, yeni orman sahalarının kurulması ve toplumun ormanların tüm fayda ve fonksiyonlarından en iyi şekilde faydalanmasının sağlanması gelmektedir. Ülkemizde uzun yıllardır ormanlarımıza zarar veren ve   ormanlarımızı yok eden  faktörlerin Yasadışı Hayvan Otlatma, Orman Yangınları, Zararlı Böcek Tasallutları ve İnsan Kaynaklı müdahaleler olduğu sürekli olarak gündeme getirilmektedir. Ancak tüm bu uyarılara rağmen hükümetlerimiz gerekli önlemleri zamanında almamakta, Ormancılık uygulamalarının yürütülmesine ve geliştirilmesine imkan tanıyacak iradeyi ve mali kaynağı ayırmakta isteksiz davranmaktadır. Öyle ki bir Bakanlar Kurulu Kararı bile çıkarılmış olmasına rağmen hali hazırda ülkemizde konuşlandırılan bir yangın söndürme helikopterimiz bulunmamakta, mevcut yasalara göre keçi yasağı olan köylerde keçi beslenmekte ve keçi sürüleri yeni tesis edilen ağaçlandırma sahalarını kemirmeye devam etmektedir”.

Orman Dairesi tarafından hazırlanan ve 2013-2022 yılları dönemini kapsayan IV. KKTC Orman Amenajman Planı’nda yer alan verilere göre geçmiş plan döneminde yapılan yeni ağaçlandırma çalışmaları sonucunda Orman alanlarının ülke alanının % 23,1’ine (76,762.5 Ha) ve bu alanlar içerisindeki verimli orman alanı oranının ise %53’e (40,897 Ha) ulaştığının belirten Conkbayır, “özellikle verimli orman alanlarının artmış olması sevindirici olmakla birlikte, daha büyük bir orman alanından odun ürünü (eta) temin edilebileceği anlamına gelmekte ve alınacak odun ürününün piyasaya sunulması ile de odun arzındaki eksiklik bir nebze de olsa giderileceğinden kaçak kesimlerin azaltılmasına katkıda bulunması beklenmektedir” dedi.

Orman varlığının arttırılması noktasında sağlanan bu önemli ve olumlu gelişmenin sürdürülebilir olması için gerek ağaçlandırma ve koruma faaliyetleri, gerekse bakım ve faydalanma faaliyetleri konusunda ciddi eksiklikler olduğu ve önlem alınması gerektiğini kaydeden Conkbayır, “bu eksikliklerin en başında ise kadro ve personel sıkıntısı yer almaktadır. Yıllarca hükümetler bu büyük sorunu sürekli öteleyerek görmezden gelmiş, 1989 yılından kalma olan mevcut Orman Dairesi Teşkilat Yasasını günümüz koşullarına göre revize edip kadroları doldurarak sorunu çözmek yerine geçici önlemlerle günü kurtarma derdine düşmüştür. Ne yazık ki en önemli çevre konularından biri olan orman konusu siyasilerimizin aklına ancak büyük orman yangınları, böcek zararları gibi afet durumlarıyla karşılaşılınca gelmektedir. Konu gündemden düştükten sonra ise yapılması gerekenler unutulmaktadır” ifadelerini kullandı.

Orman Dairesi’nin tüm sıkıntılara rağmen asli görevlerini yerine getirebilmek amacıyla mevcut personeliyle elinden geleni yaptığını kaydeden Conkbayır, ancak büyük sorun olan personel sıkıntısının ormancılık faaliyetlerinin tüm alanlarında kendini gösterdiğini belirtti.

Yeni tesis edilen ağaçlandırma sahalarının etkin koruma ve devriye faaliyetlerinin yapılamaması nedeniyle keçi ve çobanların insafına terk edildiğini dile getiren Conbayır sözlerini şöyle tamamladı:

“İşçi sıkıntısı nedeniyle halkın odun ihtiyacı büyük oranda karşılanamadığından ve etkin devriye-koruma faaliyeti de yapılamadığından bu alandaki boşluk  ormanlardan yasadışı ağaç kesimleriyle kaçak oduncular tarafından doldurulmaktadır. Mevcut ormanlara yapılması gereken bakım müdahaleleri işçi ve maddi kaynak sorunu nedeniyle yeterince yapılamakta bunun sonucunda da bakımsız, aşırı sıklıktan dolayı ağaç başına beklenen artımı yapamayan, yoğun yanıcı madde birikimi olan ve bu nedenle de yangına karşı çok hassas, bozuk ormanlar meydana gelmektedir.

Teknik Personel olarak özellikle Orman Mühendisi kadroları ve Orman Memuru kadroları boş olmasına rağmen uzun yıllardır istihdam yapılmadığından dolayı Daire imkanlarının verimli bir şekilde sevk ve idare edilmesi hususunda zafiyetler oluşmaktadır. Bu şartlar altında ve Orman Dairesinin içerisinde bulunduğu bu personel sıkıntıları içerisinde üzülerek belirtmemiz ve uyarmamız gerekir ki önümüzdeki yangın sezonunda çıkması muhtemel orman yangınlarında önceki yıl meydana gelen Yeşilırmak Yangınında olduğu gibi büyük orman alanlarını kaybetmek değil kaybetmemek mucize olacak. Dileğimiz 1989 tarihli Orman Dairesi Teşkilat Yasasının yenilenerek ormancılık teşkilatının yeniden yapılandırılması ve bu sorunların bugüne kadar büyüyerek ulaşmasında sorumluluğu olan geçmiş hükümetlere karşın bugünkü hükümetimizin bu sorunların çözümü için sorumluluk almasıdır”.