Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs’ta görüşmelerin yıllardır iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federal bir çözüm temelinde sürdürüldüğünü, bunun da çeşitli şekillerde birçok kez teyit altına alındığını belirterek, samimi bir şekilde federal bir çözümü sağlamanın yollarının aranması gerektiğini kaydetti.

Derviş Eroğlu ile Nikos Anastasiades arasında, 11 Şubat’ta imzalanan ‘Ortak Metnin’ de ‘Federal’ bir çözümü’ içerdiğini anımsatan Özyiğit, “Bu gerçekler ortada iken, yapılması gerekenin, alternatif çözümler gündeme getirerek başka tartışmalar ve gerginlikler yaratmak değil, masada samimi bir şekilde federal çözümü zorlamak olduğunu vurguladı.

TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun Şubat ayında Kıbrıs’a gelerek Federal  çözümü öngören, dahası tek egemenlik, tek vatandaşlık ve uluslararası tek kimlik unsurlarını içeren metne imza atılması yönünde taraf olduğunu, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile UBP ve DP Genel Başkanlarının da buna onay verdiklerini anımsatan Özyiğit, bu gerçekler ortada iken, Davutoğlu’nun iki devletli çözümü gündeme getirmesinin, hem gereksiz olduğunu, hem de kimseye faydası olmayacağı kaydetti. Özyiğit, Cumhurbaşkanı Eroğlu ile DP ve UBP liderliklerinin de iki devletli çözüm söyleminin üzerine balıklama atmaları ile gerçek niyetlerini bir kez daha ortaya koyduklarına dikkat çekti. 

“Eş zamanlı adım atılmalı”

Gerginliğin ortadan kaldırılması ve tansiyonun düşürülmesi için eş zamanlı adımların atılması gerektiğini ısrarla savunduklarını kaydeden Özyiğit, “Bu bağlamda uluslar arası hukuk dışındaki faaliyetlerin sonlanması, hangi amaçla olursa olsun tatbikatların iptal edilmesi, Türk gemilerinin geri çekilmesi ve aynı anda Anastasiadis’in masaya dönerek görüşmelerin yeniden başlaması ve kısa sürede sonuçlanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Mekik diplomasisini destekliyoruz”

Cemal Özyiğit, gerginliğin aşılması adına BM tarafından önerilen ‘Mekik Diplomasine’ Cumhurbaşkanı Eroğlu tarafından karşı çıkılmasını doğru bulmadıklarını da belirtti. Sorunların aşılması ve tarafların durumlarının daha iyi anlaşılması için yapılması planlanan görüşmelerin faydalı olacağına inandıklarını ifade eden Özyiğit, bundan kaçmanın kimseye bir faydası olmadığını belirtti. 

“Samimiyet şart”

TDP Genel Başkanı Özyiğit, Kıbrıs’ta erken zamanda adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması için, öncelikle her iki liderliğin de samimi olması gerektiğini, ancak her iki liderin de ‘Federal’ çözüm yönünde samimi olmadıklarını kaydetti, Derviş Eroğlu’nun Konfederasyonu, Nikos Anastasides’in ise Üniter Devleti Federasyon olarak kabullendirme çabasında olduklarını kaydetti.

İçinde bulunulan süreçte Kıbrıs’ta federal bir çözümü savunan, yıllarca bu uğurda mücadele veren örgütlerin çok daha fazla aktif olmaları gerektiğini kaydeden Özyiğit, liderliklere baskı yapılmayarak, sürecin sadece izlenmesi halinde, bölünmüşlüğün temellerinin daha da sağlamlaşacağı uyarısında bulundu.

TDP olarak 11 Şubat’ta imzalanan ve iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı Federasyon ile tek egemenlik, tek vatandaşlık ve uluslararası tek kimlik olgularını içeren Ortak Metni desteklediklerini ve bu metin zemininde görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini savunduklarını belirten Özyiğit, “Taraflar gerginlik ortamına son verecek adımları atarak, müzakerelerin yeniden başlamasına ve al- ver sürecine geçilmesine olanak sağlamalıdır. Çözümsüz geçen her günün tüm Kıbrıslıların zararına olduğu gerçeğini artık herkes belleğine iyice yerleştirmeli ve toplumların aydınlık geleceği için uğraşmalıdır” diye konuştu.