Kıbrıs Türk Sanayi Odası Genç Profesyoneller Platformu, Genç İş Adamları Derneği ve Genç Müteşebbisler Derneği’nden (JCI) oluşan Genç Örgütler Platformu, dün akşam “Çözüm Sonrasında Bizi Bekleyen Riskler, Fırsatlar ve Öneriler” konulu panel düzenledi.

Genç Örgütler Platformu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Cumhurbaşkanlığı Müzakere Heyeti Ekonomi Komitesi üyelerinden Prof. Dr. Mustafa Besim, Dr. Vargın Varer ve ekonomist Ünal Akifler’in konuşmacı olarak katıldığı panel, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası Başkanı Mahmut Kanber’in konuşmaları yer aldı.

Panelin ilk oturumunda söz alan Prof. Dr. Mustafa Besim, müzakere heyeti ekonomi komitesinin görev ve sorumluluklarından bahsederek, ekonomi komitesi olarak iki kurucu devletin ekonomilerine ağırlık getirmeyecek etkin, dinamik bir federal yapı için çalıştıklarını kaydetti.

Moderatörlüğünü Engin Arı’nın yaptığı panelin ikinci bölümünde, Dr. Vargın Varer çözüm sürecinde fırsat ve risklere vurgu yaparak KKTC’de güneye göre uluslararası iş tecrübesinin zayıf olduğunu ve rekabetçi ortama hazır olunmadığını belirterek, karşılaşılabilecek risklerden bahsetti.

Ekonomist Ünal Akifler de konuşmasında “çözüme yönelik referandumun yapılmasının mantıklı olmadığını, mevcut düzenden ve ganimetten nemalanların objektif değerlendirme yapmasının mümkün olmadığını” savundu.

Panelin son bölümünde katılımcılara soru sorma fırsatı verilirken, çözüm sonrası bayiliklerin durumundan, Maraş’ın açılmasına karar geniş çerçevede konular irdelendi.