Çiğdem Aydın

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda hızlı bir müzakere sürecine girilmesi nedeniyle; siyasiler ve sivil toplum kuruluşları daha çok mülkiyet, toprak, güvenlik ve garantileri tartışırken ekonomik kesimler ‘bankaların durumuna’ dikkat çekmeye başladı.

Diyalog’a konuşan Bankalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ, olası bir çözümde bankacılık sektörünün hangi noktada olacağını bilmediklerini söyledi. KKTC’de halen 22 bankanın faaliyet gösterdiğini ve AB yetkililerinin “bu sayı çok fazladır” dediğini vurgulayan Erçağ, olası bir çözüm sonrasında ne tür denetimlerin yapılacağını ve ortaya nasıl bir sonucun çıkacağını da bilmediklerini ifade etti. 

KKTC bankacılık sektörünün AB’ye uyum için en az 6 ay, bir yıl gibi zamana ihtiyaç duyacağını anlatan Erçağ, yıl sonuna kadar çözüme gidilmesi halinde hazırlıksız yakalanacakları uyarısında bulundu. Erçağ “çözümün ilk gününden TL mevduatları Euro’ya dönüşecek, faizler de yüzde 1’e inecek”dedi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Bankalar Birliği ile görüşmediğini müzakere masasında bu sektörün hangi noktada olduğunun bilinmediğini anlatan Erçağ şunları kaydetti:

Sektör dışlandı

“Bankacılık sektörü ile ilgili tabi ki bizlerle Avrupa Birliği yetkililerinin zaman zaman yaptığı görüşmelerde ortaya çıkan sonucu bir çözümün hemen ertesi günü tüm adada bankacılık sisteminin Avrupa Birliği bankacılık sistemine entegre olmasını süratle istiyorlar. Çünkü federal bir yapıda iki tarafın da bankacılık sisteminin bu yapı içerisinde çalışıyor olması gerekiyor. Yani ‘hemen çözüm oldu biz bankacılık sistemini entegre etmeden biz şu kadar da zaman isteyelim’ diyemeyiz. Bu da bütün çalışmaların tamamlanması zorunluluğunu getirir. Bir takım çalışmalar yapıldı ve meclise aktarılıp ve meclise sunuldu. 

“Dinamik yapının içerisine çekilmedik”

Biz bu süreç içerisinde dinamik yapının içerisine hiç çekilmedik. Cumhurbaşkanlığı’nın görevlendirilmiş olduğu ekibiyle temasımız oldu. Cumhurbaşkanı ile olmadı ve biz Rumların taleplerini bilmiyoruz. Üç ay sonra çözüm olabileceği belirtiliyor ama alt yapı, teknik, yasal düzenlemeler ve yatırımları gerektiren durumlar var.

Eksiklik olarak bunların tamamlanma süreci üç ay olamaz. En az altı ay ve bir yıla ihtiyacımız var. Bütün KKTC bankaları avro ödeme sistemine geçiş yapmak durumunda kalacak. Avrupa Birliği’nin federal bankasının denetim çatısı altına gireceksiniz peki bunu yapmak için ne tür çalışmalar yapılacağı önemlidir. 

“AB’yi hiç samimi bulmadım”

Ben Avrupa’yı hiçbir zaman samimi bulmadım. Dolayısıyla Avrupa Birliği’nin bizden ne tür taleplerde bulunacağını bilemiyoruz. Avrupa Birliği’nin likidite tedariki konularında ne tür yaptırmalar uygulamak isteyeceğini bilemiyorum. Tüm işlemler avro ile yapılacak Kuzeyde faaliyet gösteren bütün bankalar yeniden lisanslanacak.

Avrupa Birliği bütün bankaların mali bünyesini yeniden denetleyecek. Bu şartlarda Avrupa Birliği’nde bankacılık yapabiliri mi? Avrupa Birliği 22 bankanın kuzeyde çok fazla olduğunu söylüyor. AB’ye girildiği zaman Türk Lirası olan mevduatlar da döviz işlemi görecek ve bu da faiz oranlarının düşeceği anlamına gelir. Yani şu anda bankada 500 bin TL’niz varsa ve buna şu anda yüzde 3 oranlarında faiz alıyorsanız bu para birimi döviz cinsinden sayılacağı için faiz oranı yüzde bir veya bir buçuk olacak. Avrupa Birliği federal merkez bankasının uygulayacağı kurallar ne şekildeyse biz de onu uygulayacağız.”