AB Komisyonu Başkanı’nın Kıbrıs’taki BM İyi Niyet Misyonu’ndaki Temsilcisi Pieter Van Nuffel, Kıbrıslı Türklerin AB normlarına uyumuna hazırlanmasını ele alacak iki toplumlu ad-hoc komitenin çalışmalarının ön hazırlığını yapma amacıyla Brüksel’de bir dizi temaslarda bulundu.

Politis ve diğer gazeteler, Pieter Van Nuffel’in pazartesi günü Brüksel’de AB Komisyonu’nun çeşitli müdürlüklerinin temsilcileriyle temaslarda bulunarak, AB hazırlığı için İki Toplumlu Ad-Hoc Komite’nin çalışmalarının ön hazırlığını yaptığını yazdılar.

Gazete, Brüksel’de, çözüm sonrasında AB normlarının uygulanmasının hazırlığının yapılmasını ele alacak komitenin düzenli görüşmelere ekim ayı sonlarına doğru başlaması beklentisinin olduğunu belirtirken ad hoc komitenin toplantılarına başlar başlamaz Komisyon’daki tüm birimlerden uzmanları çağırarak ilgili alanlarda neler yapılması gerektiği konusunda görüşlerini sunmalarını talep etmesinin de beklendiğini öne sürdü.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, AB Bölgesel Politikalar Komiseri Corina Cretu’nun gazeteye verdiği söyleşide “Kıbrıslı Türklerin AB normlarına hazırlanmalarının aciliyetini” vurguladığını yazdı.

Habere göre, bugün adayda gelmesi beklenen Cretu, gazetenin sorularına yazılı olarak verdiği yanıtlarda, “Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümü sonrasında AB normlarının uygulanması için Kıbrıslı Türklerin hazırlanmasının aciliyeti konusunda tüm tarafların ve ilgililerin hemfikir olduğunu” belirtti.

Cretu, AB Kıbrıslı Türkler İçin Eylem Grubu’nun çok zor işlerde çok iyi iş çıkardığını, bunun da kendisini çok memnun ettiğini belirtirken, tüm hedeflerinin Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmak olduğunu vurguladı.

Söyleşisinde doğrudan ticaret tüzüğüne de değinen Cretu, tüzüğün şu an için Avrupa Parlamentosu’nda beklemede olduğunu ve çözüm sürecindeki olumlu dinamizm göz önüne alındığında, bu sorunun en hızlı çözümünün Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasıyla olacağını savundu.

Cretu, Kıbrıslı Türklerin AB iç pazarına entegre edilmesinin en iyi yolunun Kıbrıs sorununun çözümü olacağını da ifade etti.