Cumhuriyetçi Türk Partisi, İngiltere’de yapılan referandumda Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı çıkması üzerine yaptı değerlendirmede, Avrupa Birliği sosyal ve ekonomik politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Ortaya çıkan sonuçtan herkesin ders alması gerekir. Avrupa Birliği sosyal ve ekonomik politikalarını yeniden gözden geçirmeli, sosyal hakları, sosyal adaleti, ırkçılıkla, yabancı düşmanlığıyla ve islamofobiyle mücadeleyi daha fazla vakit kaybetmeksizin temel gündemi yapmalıdır” dedi.

Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve islamofobiye karşı her bir bireyin, kurumun, devletin ve uluslararası kuruluşun yapabileceği çok şeyin bulunduğu kaydedilen açıklama, şöyle devam etti:

“Sonuçların yarattığı siyasi etkiler bugün itibarıyla açık biçimde ortaya çıkmıştır. Avrupa genelinde, ırkçı, yabancı düşmanı ve islamofobik siyasal partiler ve liderleri adeta zafer çığlıkları atmakta, bu sonuçların Avrupa’nın genelinde, hatta yaklaşan ABD seçimlerinde bir tür çığ etkisi yaratması için çaba göstermeye başlamış bulunmaktadırlar”

Açıklamada, Avrupa Birliği’nin sosyal politikalar alanındaki başarısızlığının ve uygulanan neo-liberal ekonomi politikalarının sosyal adalet ve adil dağılım üzerinde olumsuz etki yaptığı bunun da orta sınıfları yok olma noktasına getirdiği, alt ve orta sınıflarda büyük bir öfke yarattığı savunuldu.

Eşitlik, özgürlük, dayanışma ve halkların kardeşliği yönünde gösterilen çabaların da yetersiz olduğu ileri sürüldü.