PARTİ İKİYE BÖLÜNDÜ:

CTP-BG’de su konusunda Türkiye ile üzerinde uzlaşıya varılan belge nedeniyle ciddi tartışmalar yaşanıyor. Tartışmalarda Ahmet Benli ile Doğuş Derya’nın başını çektiği grup, üzerinde anlaşılan belgenin KKTC halkının yararına olmadığını savunurken, Birikim Özgür ve Erkut Şahali gibi Ankara’da temaslarda bulunan grup ise anlaşmayı makul olarak nitelendiriyor

PARTİ MECLİSİ BUGÜN TOPLANIYOR:

Su konusunda 4 bakanın Türkiye ile uzlaştığını söylediği anlaşma metninin oluşmasının ardından CTP Parti Meclisi bugün olağan üstü şekilde toplanıyor. Parti Meclisi’nin toplanması için 15 imza sayısı yeterliyken önceki gün 3 saat içerisinde 22 imza toplandı. Mevcut uzlaşıya karşı olan isimler, imza toplayarak Parti Meclisi’nin su gündemiyle olağanüstü toplanmasını sağladı

İSTİFALAR GÜNDEMDE:

Havadis’in elde ettiği bilgilere göre Cumhuriyetçi Türk Partisi-Ulusal Birlik Partisi hükümetinin CTP tarafında yaşanan tüm bu tartışmalar, bazı CTP’li bakanları istifa noktasına getirmiş durumda. Parti içerisinde yaşanan tartışmalardan bunalan bazı bakanların istifanın eşiğinde olduğu kaydediliyor

TÜRKİYE SONUÇ BEKLİYOR:

KKTC’de tüm bu gelişmeler yaşanırken suyun bir diğer kanadı Türkiye’de ise sessiz bir bekleyiş var. AK Parti kanadı su konusunda Ankara’da uzlaşıya varılan iki belgenin herhangi birinin onaylanmasını bekliyor. Siyasi kaynaklar bugünkü parti meclisi toplantısı sonrasında KKTC’nin yeni bir Parti Meclisi krizine hazır olması konusunda uyarıyor

Bertuğ TOPAL

Türkiye’den KKTC’ye getirilen suyun yönetimi konusunda günlerdir devam eden sürecin “alım garantili sözleşme”yi içeren yeni bir metin ile çözülecek duruma gelmesi Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’i ciddi şekilde ikiye böldü.

CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya ve parti meclisi üyesi Hasan Ulaş Altıok’un başını çektiği grup suyun yönetiminin özelleştirildiği sebebiyle partinin bazı kurumlarına adeta savaş açtı.

Suyun yönetimi ilgili anlaşmayı kesinlikle kabul etmeyen Doğuş Derya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalarla adeta başını Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün çektiği ve anlaşmayı makul bir anlaşma olarak tanımlayan kişilere yaylım ateşinde bulundu.

Öte yandan Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’in bugün öğle saatlerinde alelacele Parti Meclisi’ni toplantıya çağırdığı ve parti içerisinde krizin görüşüleceği ifade edildi.

Parti ikiye bölündü

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’de suyun yönetimi konusunda Türkiye ile üzerinde uzlaşıya varılan belge nedeniyle ciddi tartışmalar yaşanıyor. Tartışmalarda Gönyeli belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli ile Lefkoşa milletvekili Doğuş Derya’nın başını çektiği grup, üzerinde anlaşılan belgenin KKTC halkının yararına olmadığını savunurken, Maliye Bakanı Birikim Özgür, tarım Bakanı Erkut Şahali gibi Ankara’da temaslarda bulunan grup ise anlaşmayı makul olarak nitelendiriyor.

Gerek sosyal medyada gerekse partinin çeşitli kurumlarında yaşanan tartışmalar ile CTP, suyun yönetimi konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Derya’dan yaylım ateşi

CTP Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada CTP içerisindeki bir kısım siyasetçiye adeta yaylım ateşi açtı.  Derya açıklamasında şu cümleleri kullandı: “Parti meclislerinden ilave onay gereksinimi yok” diyen arkadaşlara sorumdur: Bir “mutabakat” gibi sunulan son su metninin TC’nin önerdiği ilk versiyondan da kötü olduğu ortadadır. Bu metnin CTP’de yapılan çalışma ile alakası yoktur. CTP parti meclisinin reddettiği bir öneriden daha da kötü bir öneriyi imzalamaya mı kalkacaksınız? Bu mesele sadece kabinedeki bakanların üzerindeki bir sorumluluk mu? Hepimizi ezip geçecek misiniz? Veya şöyle sorayım, bu ezip geçmeye müsaade edeceğimizi mi düşünüyorsunuz?”

Derya’dan “memleketi satma” suçlaması

Doğuş Derya yine sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada isim vermese de suyun yönetilmesi konusunda yapılan anlaşmayı yapanları eleştirerek ağır suçlamalarda bulundu. Derya, “Geçici bir süre görev yapmak için seçilen hiç bir milletvekilinin ülkenin geleceğini satma hakkı yoktur” diyerek CTP içerisinde tartışmaların alevlenmesine neden oldu.

Parti Meclisi bugün toplanıyor

Su konusunda 4 bakanın Türkiye ile uzlaştığını söylediği anlaşma metninin oluşmasının ardından CTP Parti Meclisi bugün olağan üstü şekilde toplanıyor.

Parti Meclisi’nin bugün saat 14.00'de su gündemiyle olağanüstü toplanacağı ifade edildi.

22 imza toplandı

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’de olağan üstü bir parti meclisi toplantısının yapılabilmesi için içerisinde Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya’nın da bulunduğu grubun Türkiye’den gelen suyun yönetiminin yeniden görüşülebilmesi için imza topladığı ifade edildi. Parti Meclisi’nin olağan üstü toplantıya çağırılması için 15 imza yeterliyken önceki gün 3 saat içerisinde 22 imza toplanarak Parti Meclisi olağan üstü toplantıya çağırıldı. Toplanan imzaların yeter sayıya ulaşmasının ardından CTP’de bugün saat 14.00’te olağanüstü bir toplantı yapılacak.

Gerginlik yaşanabilir

Su komitesinin raporuna ve Parti Meclisi’nin hassasiyetlerine ters düşecek bir anlaşmanın imzalanmaması gerektiği noktasında tepki koyan Parti Meclisi’nin bazı üyeleri, bu tepkilerini bugünkü toplantıda bir kez daha dile getirecekleri ifade edildi.

Olağanüstü kurultay da gündemde

Havadis’in CTP’ye yakın kaynaklardan derlediği bilgilere göre Türkiye’den gelen suyun yönetilmesi ve işletilmesi konusunda “alım garantili sözleşme”yi içeren belgenin imzalanması halinde partinin Nisan ayını beklemeden olağanüstü kurultaya götürülebileceği de ifade ediliyor.

Hükümet de sarsılıyor

Cumhuriyetçi Türk Partisi-Ulusal Birlik Partisi hükümeti de tüm bu gelişmelerin ardından yeniden sarsılma noktasına geldi. CTP’de yaşanan tüm bu tartışmaları yakinen izleyen UBP’li bakanlar ve yetkililer, bugün yapılacak CTP Parti Meclisi’nde uzlaşının aksine bir karar çıkması halinde en erken zamanda kendi parti meclislerini toplayarak CTP-UBP hükümetini sonlandırmayı amaçlıyor.

Türkiye sonuç bekliyor

KKTC’de tüm bu gelişmeler yaşanırken suyun bir diğer kanadı Türkiye’de ise sessiz bir bekleyiş var. Türkiye’nin sunduğu iki önerinin herhangi birinin onaylanmasını bekleyen AK Parti kanadı, iki metinden herhangi birinin onaylanmasına ses çıkarmayacak.

İstifalar gündemde

Havadis’in elde ettiği bilgilere göre Cumhuriyetçi Türk Partisi-Ulusal Birlik Partisi hükümetinin CTP tarafında yaşanan tüm bu tartışmalar, bazı CTP’li bakanları istifa noktasına getirmiş durumda. Parti içerisinde yaşanan tartışmalardan bunalan bazı bakanların istifanın eşiğinde olduğu kaydediliyor.