Yakın bir sürede kurulacak ortak komite; müzakereleri yakinen takip edecek ve bir yandan sorunların çözümü konusunda öneriler geliştirerek, liderlere yardımcı olmaya çalışacak, diğer yandan da kamuoyunu doğru yönde bilgilendirme görevini üstlenecek.

CTP ile AKEL, kayıp şahısların bulunması için her iki topluma da çağrıda bulunarak, kayıplarla ilgili bilgi sahibi olanların, kayıp şahısların bulunabilmesi için bildiklerini Kayıp Şahıslar Komitesi ile paylaşmasını istedi.

CTP ile AKEL heyetleri bugün Lefkoşa'da CTP Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Yaklaşık bir saat süren görüşme sonrası basına ortak açıklama yapıldı.

“DÜNYA BARIŞ GÜNÜ’NDE ORTAK TOPLANTI ANLAMLI”

Ortak açıklamada, Kıbrıs sorunu ile ilgili müzakerelerde çok önemli bir dönemden geçildiğine işaret edilerek, bu ortak toplantının hem böyle bir önemli dönemde hem de 1 Eylül Dünya Barış Gününde gerçekleştirilmiş olması nedeniyle anlamlı olduğuna dikkat çekildi.

“FEDERAL ÇÖZÜMLE TAÇLANMASI İÇİN SON DERECE UYGUN ORTAM VE FIRSAT VAR”

Açıklamada, CTP ile AKEL'in tarihleri boyunca Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların barış ve dayanışma içerisinde yaşaması için mücadele veren iki parti olduğu ifade edilerek, bugün bu mücadelenin federal bir çözümle taçlanması için son derece uygun bir ortam ve fırsat bulunduğuna vurgu yapıldı.

Her iki partinin de bu fırsatın doğru değerlendirilmesi konusunda kendilerine son derece önemli bir görev düştüğünün bilincinde olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu bilinçten hareketle bugünkü toplantıda müzakere sürecinin takip edilmesi ve liderlere destek olunması için bir ortak komite kurulmasına karar verilmiştir. Bu komite müzakereleri yakinen takip edecek ve bir yandan sorunların çözümü konusunda öneriler geliştirerek liderlere yardımcı olmaya çalışırken, diğer yandan da kamuoyunu doğru yönde bilgilendirme görevini üstlenecektir.

Ülkemizde yaşanan süreç açısından son derece anlamlı olan bu günde iki parti tarihsel misyonlarının bilinciyle bir kez daha bütün güçleriyle bir an önce adamızda barışın ve federal çözümün gerçekleşmesi için ülkedeki tüm barış güçleriyle birlikte elden gelen her türlü katkıyı koyma kararı vermiştir.

Adamızda yaşayan herkesi en içten barışçı duyularımızla selamlarız."