Cumhuriyet Meclisi’nde 5 milletvekili ile temsil edilen Demokrat Parti’nin, Meclis komitelerindeki üyeliklerini UBP’ye devretme önerisini reddeden Cumhuriyetçi Türk Partisi, konuyla ilgili gerekçelerini açıklarken, “İç tüzüğe uygun değil. Ayrıca yasaların Anayasa’ya aykırılığı gündeme gelebilir” dedi.

CTP Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Meclis İçtüzüğü’nün parti gruplarının komitelerde temsiliyetine ilişkin 23’üncü maddesinin, “grupların meclis üye tamsayısına oranlarını gözeterek, büyüklük sırasına göre gruplara komitelerde düşen üye sayısı saptanır” şeklinde olduğuna dikkat çekilerek, “Bu maddeden hareketle şu anda komitelerde Meclis’te grubu bulunan üç partiden CTP 2, UBP 2, DP de 1 üyeyle temsil edilmektedir” denildi.

İçtüzüğün 23’üncü maddesinin (2)’nci fıkrasının, “Bir siyasal parti grubu, herhangi bir komitede kendisine düşen üyelikten vazgeçebileceği gibi, herhangi bir üyesini geri çekip yerine bir başka üyesini de görevlendirebilir” şeklinde olduğunu ifade eden CTP, şöyle devam etti:

“ Ancak, bu maddede de, İçtüzüğün başka herhangi bir maddesinde de, bir siyasal parti grubunun herhangi bir komitede kendisine düşen üyelikten vazgeçmesi halinde, bu üyeliği başka bir partiye devredebileceğine ilişkin bir düzenleme yoktur.

CTP, bu düzenlemelerden hareketle, DP’nin bazı komitelerde kendisine düşen üyelikten vazgeçip, üyelik hakkını UBP’ye devretmesinin İçtüzüğe uygun olmadığı, böyle bir düzenleme yapılması halinde komitelerde görüşülen yasaların ileride şekil açısından Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla karşılaşabileceği değerlendirmesini yapmıştır. CTP, daha önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de komitelerdeki tüm üyeleriyle birlikte, çalışmaların verimli biçimde sürdürülmesi için üzerine düşeni yapmaya devam edecektir.“