Ceren ERCİH 

UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre; 

Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu Ulusal Birlik Partisi (UBP) için uygun aday diyen, UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, askerlik ve göç yasası üzerine ağır eleştirilerde bulundu. CTP’nin kamuoyuna olanları doğru yansıtmadığını iddia eden Töre, Ada Raporu’na konuk oldu. 

“CTP İDEOLOJİK BİR YALAN YARATIYOR” 

Askerlik konusuna değinen Töre, “Askerlik yasası konusunda Sayın Zeki Çeler’in sunmuş olduğu öneride CTP’nin 11 milletvekili içerideydi. CTP evet dedi ancak bunu UBP ile DP’nin toplam oyları ile reddedildi. şeklindeki kamuoyuna yansıyan şekli tamamen yanlıştır. Bunu CTP kamuoyuna bu şekilde kendisi yansıtıyor. Kendi tabanına şirin gözükmeye çalışıyor. İdeolojik bir yalan yaratıyor.”İddiasında bulundu. 

“RUM TARAFINDA SİLAHLANMA VAR” 

Ülkede halen ateşkes olduğuna dikkat çeken Töre, “Vicdani ret bu ülkede uygulanamaz. Şu anda böyle bir durum olamaz. Çünkü bizim ülkemizde şu anda ateşkes vardır. Rum tarafında aşırı bir silahlanma vardır. Rum tarafında ailelere zimmetli silahlar veriyorlar. Rum tarafında sivil insanlar Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanlığı’na gidip eğitim alıyorlar.” dedi. 

“HÜKÜMET KAYNAK OLUŞTURMADI” 

Hükümetin kaynak politikalarını da eleştiren Töre, “Askerlik süresi düşsün ama profesyonel asker sayısı da arttırılsın. Tabi önce bunun için bir kaynak oluşturulması lazım. Halbuki burada hükümet kaynak oluşturmadı. Güvenlik Kuvvetleri’nin kendi bütçesi ile bu işler yürütülüyor. Siz hem Güvenlik Kuvvetleri’ne katkı yapmıyorsunuz, hem de Güvenlik Kuvvetleri bütçesinin daha fazla güçlenmesi için bir yasa çıkarmıyor, tedbir getirmiyorsunuz. Bir de vicdani retten, tamamen askersizleşmeden bahsediyorsunuz.” şeklinde konuştu. 

“CTP TOSLADI” 

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ‘Göç Yasası’ hakkında konusunda konuşan Töre, “Bu yasa çok iyi hazırlanmış bir yasa değildir. Ben yaparım olur diye yapılan bir yasadır. Bunu CTP kabullenmek zorunda kaldı. Hem Göç Yasası’nda hem, Askerlik Yasası’nda, hem de Muhaceret Yasası’nda tosladılar. Derviş Bey yıllarca UBP’de ilçe başkanlığı, milletvekilliği, bakanlık, başbakanlık yaptı. Neticede o zaman DP’nin de desteği ile Sayın Dr. Derviş Eroğlu Cumhurbaşkanı seçildi. Bu seçimde böyle olacak. DP-UG ve UBP’nin ağırlıklı desteği ile Derviş Bey birinci turdan seçimi kazanır diyorum.” dedi. 

“EROĞLU BİZİM İÇİN UYGUN ADAY” 

Cumhurbaşkanlığına aday olan Akıncı ve Siber ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Töre, “Sayın Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin devamına hiçbir zaman inanmadı. Hatta bu Cumhuriyetin kurulmasınıdesteklemeyen bir kişiliği vardır. Toprak konusunda Rumlara çok cömert konuşmalar yapıyor. Rumları Türk tarafının düzeyinde göstermeye çalışıyor.Bunlar doğru yaklaşımlar değildir. Biz dolayısıyla Cumhuriyeti yaşatmak için aday olan birini desteklemek istiyoruz. Sayın Siber ise CTP’nin ideolojisi ne ise ona doğru yaklaşmaya çalışıyor. Dolayısıyla bizim için uygun bir aday değildir”açıklamasında bulundu.