Bertuğ Topal

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde Kasım ayında yapılacak olan kurultay öncesi parti içerisinde genel başkanlığa adaylık konusunda hareketli günler yaşanıyor. CTP’de Genel Başkan Mehmet Ali Talat’ın kurultayda aday olmayacağını açıklamasının ardından adaylıklar netleşmeye başladı.

Genel sekreter Tufan Erhürman’ın başkanlığa aday olacağı parti içerisinde güçlü bir şekilde ifade edilirken, Tufan Erhürman’ın yanı sıra Asım Akansoy, Erkut Şahali ve Kutlay Erk’in isimleri de konuşuluyordu. Havadis’e konuşan Asım Akansoy, CTP’nin kurultay sürecine birlik içerisinde gitmesinin her şeyden önemli olduğunu ifade ederek, isim vermese de mutabakat halinde Tufan Erhürman’ı destekleyebileceğini işaret etti.

Erkut Şahali de adaylığı ile ilgili “ben geçmiş dönemde Genel Başkan Talat’ın aday olmaması halinde bir adayı işaret ederek Tufan Erhürman’ın aday olması durumunda desteklenmesi gerektiğini  söylemiştim. Şu an Erhürman’ın adaylığı konuşuluyor eğer aday olursa benim desteğim onunladır” diye konuştu.

CTP kurultayında sürpriz bir şekilde aday olabileceği konuşulan eski genel sekreterlerden Kutlay Erk ise temaslarını devam ettirdiğini ifade ederek, “önemli olan isim değil ekip olabilmek. Parti içerisinde bir kesimden aday olmam yönünde telkinler var ancak henüz karar vermiş değilim” dedi.

Öne çekilebilir

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin Kasım ayında yapılacak kurultayının daha önce yapılması için parti içerisinde bir kesimin ısrarının olduğu ve bu ısrarın da parti yönetimi tarafından dikkate alınabileceği ifade ediliyor. Kurultayın yaz sonu gibi yapılması da olasılık dahilinde.

Genel kanı tek aday

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde genel başkanlık için adaylık tartışmaları devam ederken parti içerisinde genel kanının yarışmasız bir seçim olması yönünde. Partide birliğin sağlanması adına kurultaya tek adayla gidilmesini önemli olduğunu ifade eden partililer, parti içerisinde ancak bu şekilde birlik ve beraberliği sağlanabileceği görüşünde.

Yeni nesilden biri olsun ısrarı

CTP’nin yeni genel başkanının kim olacağı tartışmaları devam ederken, parti içerisinde başını Tufan Erhürman, Erkut Şahali, Birikim Özgür ve Asım Akansoy’un çektiği bir grup yeni genel başkanın yeni nesil birinin olması yönünde görüş ortaya koyduğu ve bu görüşün de diğer partililer tarafından benimsendiği ifade ediliyor.

2 senaryo var

CTP’de şu an genel başkanlık için konuşulan iki senaryo var. Birincisi genel başkanlık için adı geçen Asım Akansoy, Erkut Şahali ve Birikim Özgür gibi isimlerin Genel Sekreter Tufan Erhürman etrafında birleşerek, kurultaya tek aday olarak gidilmesi. İkinci senaryo ise Tufan Erhürman’ın karşısına eski nesilden sürpriz aday olarak Kutlay Erk’in çıkması.

Akansoy: Birlik adaylıktan önemli

Kasım ayında yapılacak kurultayda genel başkan adaylığı için ismi geçen Asım Akansoy, adaylık için henüz bir karar vermediğini ifade ederek, temaslarının sürdüğünü kaydetti.  Sürekli istişare içerisinde olduğunu ifade eden Akansoy, partinin başarılı olması, Kıbrıs Türk halkına demokrasi ve kendi kendini yönetme yolunda en iyi şekilde hizmet vermesi adına çalışmalarını dikkatli bir şekilde sürdürdüğünü kaydetti.

Genel başkan adaylığı ile ilgili çeşitli isimlerin gündemde olduğunu da doğrulayan Akansoy, ismi geçen kişilerin de elbette partiyi yönetmeye muktedir yoldaşları olduğunu söyledi. Kurultayda başkanın kim olacağının ötesinde bir durumun oluştuğunu ifade eden Akansoy, “Kıbrıs Türk halkının CTP’ye ihtiyacı var. CTP’nin Kıbrıs Türk halkını kimliği ve varlığını, emekçi kesimlerin, mağdur edilmişlerin, adalet arayanların haklarını  güçlü siyasi dinamizmi ile ileriye götürmesi gerekir. Başkanın kim olacağını bu bağlamda değerlendirmek gerektiğini ifade etti. Kimlik ve söylem bu noktada önemlidir. Siyasi kimlik veya içinde bulunduğumuz şartlarda nasıl mücadelede etmemiz gerektiği ile ilgili benim bugüne kadar ortaya koyduğum çeşitli siyasi açılımlar ola gelmiştir. CTP’ye dair ortaya koyduğum görüşlerimin arkasındayım. Bundan sonraki süreçte arayışım ve mücadelem bu çizgide olacaktır” dedi.

“Erhürman ile yaklaşımımız ortaktır”

Akansoy, CTP’ye zarar vermeden ve herhangi bir dedikodu yaratmadan açık yürekli bir şekilde her türlü konunun konuşularak sürecin işlemesini dilediğini belirtti. Tufan Erhürman’la görüştüğünü de ifade eden Akansoy, “Bizim uzlaşamayacağımız bir konu olacağını düşünmüyorum. Ne Tufan Erhürman ne ben bu konuyu kişisellik üzerinden kurmayız. Bu konudaki yaklaşımımız ortaktır. Elbette diğer arkadaşlarımız da gördüğüm kadarıyla böyle düşünüyor. Partide, kimsenin dışlanmayacağı, parti için dinamizmin ve demokrasinin sonuna kadar çalıştırılacağı bir uzlaşı anlayışı geçerli olması önemlidir.  Bu çerçevede kendimle ilgili açıklamayı kendi adıma önümüzdeki günlerde yapacağımı belirtmek isterim” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.

Şahali: Benim adayım Erhürman’dır

Geçmiş dönemde adı genel başkanlık için geçen eski Tarım Bakanı Erkut Şahali ise “Benim öngördüğüm aday, aday olmazsa ben aday olurum demiştim. Ön gördüğüm Tufan Erhürman’dı. Onun da çeşitli değerlendirmelerden sonra aday olacağını düşünüyorum. Hal böyle olunca benim adaylığım gibi bir durum söz konusu değildir” dedi.

Bütün CTP’lilerin Tufan Erhürman’ın etrafında birleşmesi gerektiğini de ifade eden Şahali, partinin şu an için ihtiyacının tek adaylık olduğunu belirtti.

Şahali, bu talebinin demokrasiyi sınırlandıran bir talep olmadığını dile getirerek, “Bu parti hükümet deneyimi yaşadı. Bir sürü parti hukukuna aykırı olay gelişti. Bunlarla ilgili somut bir sonuç yaratamadı. Ciddi anlamda örgütsel bir yapılanma başladı. Kadrolarıyla ve söylemleriyle bu durum ilerletilmelidir. Bundan sonraki süreçte amaç tek başına iktidar olmak olmalıdır” dedi.

Erk: Telkinler var değerlendiriyorum

Adaylığı sürpriz bir şekilde gündeme gelen Kutlay Erk ise adaylık konusunda Genel Başkan Talat’ın aday olmayacağını duyurmasının ardından birçok partiliden kendisinin aday olması için telkinler geldiğini ifade etti. Henüz bir karar vermediğini kaydeden Erk, partinin toparlanması ve istikrarlı büyümesinin tek bir kişi ile olmayacağını ifade etti.

Bunun en bariz göstergesinin Mehmet Ali Talat dönemi olduğunu kaydeden Erk, “Son dönemde bir ekip oluşmadı. Partinin insan kaynaklarını değerlendiren bütün partilileri kucaklayan bir durum oluşmadı. Parti herhangi bir şekilde sonuç üretemedi. Yapılması gereken ekip ruhuyla çalışabilmektir. Ekip kurabilen bir başkan olması gerek. Bütün partilileri ayırt etmeden herkesten yararlanmak isteyen bir ekip olması gerek. Ben olmuşum diğeri olmuş önemli değil. Ekip üzerinden odaklanmak gerek. Talat’ın ilk genel başkan olduğu dönemdeki deneyimimiz iyi bir ekip kurulmuş olmasıydı. Soyer’in de iyi bir ekibi vardı. Son dönemde ekip ruhunu gerçekleştiremedik” dedi.

“Ya onlar beni ikna edecek aday olma yönünde ya da ben onları ikna edeceğim”

Erk, kendisinin temaslarını sürdürdüğünü ifade ederek, kendisini adaylık için telkin eden grubun ya kendisini aday olması yönünde ikna edeceğini ya da kendisinin o grubu ekip olma yönünde ikna edeceğini söyledi.

Erk kurultaya tek aday olarak gitmenin oldukça önemli bir nokta olduğuna vurgu yaparak, “Hepimiz tek adaya odaklanırsak ekibi oluşturmak daha kolay olur. Tufan beyle dostça görüşmemiz vardır. Neticede genel sekreterdir. Bizim iyi bir ilişkimiz vardır. Onun da görüşü tek adaylı olması üzerinedir. Bence bu dönemde ihtiyaç tek aday ama iyi bir ekiptir” ifadelerini kullanarak sözlerini tamamladı.