Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), “hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkeleri” konularında, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ı eleştirdi.

CTP’den yapılan yazılı açıklamada, “Sayın Serdar Denktaş’ın bugün yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin hukuka aykırı işlemleri aleyhine açılan davalar, bu davalarda alınan sonuçlar ve İyi İdare Yasası ile ilgili söyledikleri, hükümetin hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkeleri konusundaki zihniyetini sergilemesi açısından son derece dikkat çekici ve düşündürücüdür” denildi.

“Devletin yürütme erkini ellerinde bulunduranların, kullandıkları yetkilerin ana kaynağının KKTC Anayasası olduğundan da bihaber” olduğunu savunan CTP, şunları kaydetti:

“Hukukun üstünlüğü ilkesi, yasama ve yürütme organlarının ve idarenin hukukun sınırları içerisinde hareket etmesini, bu sınırların aşılması durumunda da yargı organının devreye girip sınırları aşanları sınırların içerisine çekmesini gerektirir.

Hukukun üstünlüğü ilkesini içine sindirmiş bir hükümet, işlemlerine karşı dava açılmasından rahatsız olmayacağı gibi, hukuka aykırı işlemleri ile ilgili ara emri veya iptal kararı verildi diye yargının siyasal malzeme olarak kullanıldığını da iddia etmez, edemez.

Yapılan açıkça hukuka aykırı işlemlere karşı dava açılmasını ‘mahkemeleri siyasi malzeme olarak kullanmak’ şeklinde değerlendiren bu açıklama, bu ülkeyi yöneten azınlık hükümetinin hukuku ve yargıyı kendine ayak bağı olarak gördüğünün ve hukuk tanımazlığı ortaya çıktıkça yargıya saygı sınırlarını aşan bir dil kullanmaktan çekinmeyecek kadar pervasızlaştığının en açık göstergesidir.”

CTP, Denktaş’ın açıklamasında “İyi İdare Yasası’nın yeniden ele alınması gündeme gelebilecektir” sözüne de atıfta bulunarak, bunu “pervasızlık” olarak niteledi.

“CTP-DP hükümeti döneminde Meclis’ten oy birliğiyle geçen İyi İdare Yasası’nın neresinin bu hükümetin üzerine bol geldiği merak konusudur” denilen açıklamada, “Bol gelen, halkın katılma hakkı mı, şeffaflık mı, iyi idare mi, yoksa demokrasi midir? Madem bu kadar bol geliyordu, şu anda hükümette olan UBP’nin ve DP’nin milletvekilleri bu yasaya neden oy vermişlerdi? Yoksa niyet, bu zihniyetin temsilcilerinin her zamanki alışkanlığıyla, kulağa hoş gelen bir yasa çıkarıp, sonra onu uygulamamak mıydı?” diye soruldu.

CTP, “Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş tarafından yapılan bugünkü açıklamanın, bu zihniyetin hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerine bakışını açık bir biçimde ortaya koyan ve Kıbrıs Türk halkının siyasi tarihine mal olacak ibretlik bir belge” olduğunu kaydetti.

CTP açıklamasında, ülkede hukuksuzluğun hakim kılınmasına, demokrasinin ayaklar altına alınmasına ve İyi İdare Yasası gibi yasaların ortadan kaldırılmasına asla izin verilmeyeceği belirtilerek, “Bilinmelidir ki Hükümetin kendine bol geldiğini söylediği İyi İdare Yasası bu halkın hak ettiği bir yasadır. Esas itiraf edilmesi gereken, bu azınlık hükümetinin halkımızın ve ülkemizin üstüne fena halde dar geldiğidir” ifadeleri kullanıldı.