Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü, 28-29 Haziran tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal Kadın Konsey toplantısına katıldı.

CTP’den yapılan açıklamaya göre Kadın Örgütü Genel Sekreteri Emine Yüksel ve Dış İlişkiler Sekreteri Çiçek Göçkün Bayramoğlu’nun katıldığı toplantılarda, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelendirme ve iklim değişikliği konuları ele alındı.

Toplantılarda, “kadınların bütçelere erişim sıkıntısı yaşadığı, bunun da cinsiyet rollerinden kaynaklı olduğu ve kadınların yaşadıkları zorlukların erkek egemen bütçelendirme öncelikleri arasında yer bulamadığı” konuları öne çıktı.

Toplantıyı değerlendiren Kadın Örgütü Genel Sekreteri Emine Yüksel, kadın kotası konusuna değindi.

“İsviçre’de yaşanan tartışmalarda gördük ki kadınlara karşı kullanılan argümanlar ülkemizde kota tartışmaları sırasında yaşanan argümanlarla aynı. Yani kotadan seçilecek olan kadınların nitelikleri sorgulanıyor” diyen Yüksel, şöyle devam etti:

“Bu bizlere gösteriyor ki tüm dünyadaki kadın mücadelesinin temelinde aynı ataerkil sorunlar var. Bu sorunların üstesinden gelmek için bütçeler oluşturulurken toplumsal cinsiyete duyarlı olmalı ve cinsiyet eşitliğine önem veren eğitim sistemleri kurgulanmalı.”

Bayramoğlu, ülkede finansal kararların neredeyse tüm kurumlarda erkekler tarafından alındığını da dile getirdi.

“Örneğin uzun zamandır yaşanan su sorununda kadınlar sürece katılmadı ama Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kadınları kastederek ‘fasulyeleri tuzlu suda kaynatırlardı’ dedi” şeklinde devam eden Bayramoğlu, “Yani suyu kadınlar daha çok kullanıyor ama ne yazık ki ülkemizdeki su tartışmalarında kadınlar yer almadı”  ifadelerini kullandı

1467380615.jpg

1467380624.jpg