Ahmet Vamık

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, CTP’li Belediye Meclis Üyeleri’nin yalan beyanlar ile Girne Belediyesi’nde 2014 yılından itibaren yapılan ‘istihdam sayısı, memur, işçi, sözleşmeli personel sayısının net olmadığı iddialarını yalanladı. Güngördü, CTP’li 5 Meclis Üyesi’ne ihtiyaç duydukları her türlü dokümanı vermelerine karşın, anlaşılmaz şekilde bütçeye bahaneler ortaya sürerek ret verildiğini kaydetti. Güngördü CTP’li eski başkan döneminde, belediyenin şirketinde 73 kayıt dışı işçi çalıştırıldığını, şu an ise tüm o işçilerin kayıt altına alındığına vurgu yaptı.

Güngördü, Girne Belediyesi’nde yaklaşık 19 aylık süreçte tahsilat oranları yüzde 61’den yüzde 83’e çıktığını dile getirerek, işyerlerinden yıllardır yapılamayan bir çok tahsilatın artık yapılabilir olduğu dikkat çekti.
Detay Gazetesi’ne konuşan Belediye Başkanı Güngördü, CTP’li Belediye Meclis Üyeleri’nin muhalefetine karşın 2016 bütçesinin geçtiğini ancak CTP’nin kendisine gösterdiği kırmızı kartın nedenini anlayamadığını ifade etti.
Güngördü, yapılan güzel işlerin partizanca yaklaşımlar ile göz ardı edilmeye çalışıldığını ve ortaya sürülen ret bahanelerinin ise gerçeği yansıtmadığını dile getirdi. Güngördü, ayrıca Girne Belediyesi’nin sosyal yatırım sorunu yaşamayan nadir belediyelerden biri olduğunu da vurguladı. Belediye Başkanlığı görevine geldiğinden bu güne 19 ay geçtiğini ve bu süreçte bir çok konuda gelişim ve değişim olduğunu belirten Nidai Güngördü, eski Belediye Başkanı Sümer Aygın’a yakın olan personelle ilk zamanlarda sorun yaşadıklarını inkar etmedi. “Biz kimseye ayrımcılık yapmadık ve herkese eşit mesafeli davrandık” diyen Güngördü, işe gelmeyen personelle ilgili olarak ise Sayıştaylığa başvurarak görüş alacaklarını ifade etti.

MESNETSİZ İDDİALARLA BÜTÇEYE RET OYU VERİLDİ

CTP’li Belediye Meclis Üyelerinin 2016 bütçesinin onaylanmasına ret oyu vermesine anlam veremediğini söyleyen Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, 2015 mali raporlarının belediye meclisine sunulmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.
Belediye meclis üyelerinin tümüne 2015 mali raporunu 4 Kasım 2015 tarihinde dağıttıklarını ve üyelerinde bu raporları imzalayarak teslim aldıklarını belirten Güngördü, BELPAZ’ın personel sayısının da belli olmadığı iddialarını yalanladı.

RET OYLARINA RAĞMEN BÜTÇE ONAYLANDI

“BELPAZ yönetim kurulunda CTP’li temsilcide var. Biz yönetim kuruluna tüm personeli isim listesiyle birlikte açıkladık. Sümer Aygın’ın döneminde BELPAZ’da kayıt dışı 73 kişi çalıştırıldığını da bildirdik ve biz bu 73 kişiden işe devam etmek isteyenleri de kayıt altına aldık ve buna rağmen hala daha çıkıp mesnetsiz iddialarda bulunmalarına anlam veremiyorum. Belediye Meclis Üyeleri’nin birileri tarafından yönetildiğini iddia eden Nidai Güngördü, geçerli bir sebep sunmadan bütçeye ret oyu veren 5 CTP’li Belediye Meclis Üyesi’ne rağmen 10 kabul oyuyla bütçenin onaylandığını ifade eti.

BELPAZ’IN YÜKLÜ MİKTARDAKİ VERGİ BORCU KAPATILDI

Göreve başladığı günden itibaren karşılaştığı en önemli sorunlardan birinin BELPAZ’ın yüklü vergi borçları olduğunu kaydeden Nidai Güngördü, “Nisan 2014’ten 2015 yılının sonuna kadar 2010 yılından itibaren hiç ödenmeyen 2.860.000TL vergi beyanı ve 370.000TL’de cezası bulunan gelir vergisi ve KDV borçlarını kapattık. Eski Belediye Başkanı’nın 5 yılda biriktirdiği borçları ben 15 ayda ödedim. Ben de bana ne diyerek şehirde başka bir yere 3,5 milyonluk bir yatırım yapabilirdim ama böyle bir lüksüm yoktu. BELPAZ personelinin geçmişten kalma eksik sosyal sigorta yatırımları ve kayıt dışı çalıştırılan işçilerin cezalarının da bulunduğunu belirten Nidai Güngördü, bu borcun başkasının borcu değil belediyenin borcu olduğu için kendisini ödemekle yükümlü gördüğünü sözlerine ekledi.

BELEDİYENİN TAHSİLAT ORANINDA CİDDİ BİR ARTIŞ SÖZ KONUSU

Güngördü kendi döneminde belediyenin geçmişten kalan yüklü miktardaki borcunu ödediğini, bunun hiçbir zaman propagandasını yapmadıklarını kaydetti. Girne Belediye Başkanı tahsilat oranının da ciddi şekilde artırıldığına vurgu yaptı. Güngördü göreve geldiğinde belediyenin tahsilat oranının yüzde 61 olduğunu, şu an ise bu rakamın yüzde 83’e çıktığını vurguladı. Güngördü işyerlerindeki tahsilatlarda yüzde 60 tahsilat oranının artırıldığına işaret etti ve iyi bir takip ile bu rakamın önemli oranda artırıldığının altını çizdi. 2012 ile 2013 yılları arasında iş yerlerinden tahsil edilen rakamın 1.067.000TL olduğunu belirten Güngördü, kendi dönemindeyse bu rakamın 1.692.000TL’ye çıktığını kaydetti. Girne sınırları içerisinde 10 yıldır meslek vergisi ödemeyen iş yerleri bulunduğunu ve bu iş yerlerinden vergilerin geriye dönük olarak alınmaya başladığını söyleyen Nidai Güngördü, belediye kiracılarıyla kendisinin birebir ilgilendiğini de açıkladı. Tüm belediye kiracılarının disiplin altına alındığını, sokakları işgal edenlerin engellendiğini ve tüm sektörlerden meslek vergilerinin toplanmaya başladığını ifade ederek eski günlerdeki rahatlığın artık ortadan kalktığını vurguladı.