Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Ormanlı mezrasında yapılmak istenen yol çalışmalarına karşı çıkan köylülerle askerler arasında çıkan olayların ardından HDP milletvekili ve belediye eş başkanları devreye girdi. Önceki gün Çukurca'nın Güldeş köyüne bağlı Ormanlı mezrası yakınlarındaki Üzümlü Sınır Kapısı yönüne yapılmak istenen 12 kilometrelik yola köy sakinleri Şırnak-Hakkari karayolunu trafiğe kapatarak karşı çıktı. Yaklaşık 200 eylemciye olay yerine gelen 400 kişilik jandarma ekiplerinin tazyikli su, plastik mermi ve biber gazı ile müdahalede bulunması sonucu Sekvan Ölmez (22) karından, Eşref Ölmez (30) ise eline aldığı gaz kapsülüyle yaralanmıştı.

Çukurca Belediyesi Eşbaşkanları ile HDP-DBP yetkilileri, daha sonra Hakkari'den hareket eden HDP Hakkari milletvekili Nihat Akdoğan ve HDP Hakkari il Eşbaşkanı Rahmi Temel ve DBP İl Eşbaşkanı Berivan Akboğa da olay yerine geldi. Yaşananlarla ilgili basın mensuplarına açıklama yapan HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, yapılan yolun vatandaşı mağdur edeceğini, vatandaşın artık karakol yapılmasını istemediğini söyledi.

Yetkililerin halkın hassasiyetlerine saygı göstermesi gerektiğini ifade eden Akdoğan, "Kimi kime karşı koruyorsunuz. Bu halkın güvenliğini siz tehdit ediyorsunuz. Güvenlik yolu denilen yolun bir ihtiyaç olmadığını buraya güvenlik yolu yapacaklarına okul yapsınlar. 3 vatandaş gerçek mermi kullanılarak yaralandı. Bunun çözüm sürecine hizmet etmediğini herkesin bilmesini isteriz. Karakolların anlamsızlaştığı bir yerde güvenlik yollarını yapmaya çalışıyorsunuz. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Vali beyle görüştüm köyün içerine kadar müdahale etmeleri doğru mudur? Vatandaş dağlara mı çıksın? Köyün dışında bir yere mi gitsin?"

YOL TRAFİĞE AÇILDI

Askeri yetkililer ve köy sakinleri ile kısa bir görüşme gerçekleştiren vekil Akdoğan ve berberindeki DBP ve HDP yöneticileri daha sonra Ormanlı'daki tabur komutanlığına gitti. Burada yapılan görüşmelerin ardından güvenlik yolunun yapımı 24 saat boyunca durduruldu, trafiğe kapatılan Çukurca-Şırnak karayolu yeniden trafiğe açıldı. Bölgedeki gerginlik sürüyor.