Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Kıbrıs’ta çözümün yolu Brüksel’den değil, Lefkoşa’dan geçecektir. Çözüm sürecinde Kıbrıs Türk Halkının devre dışı olacağı bir durumu hayal edenler ancak hayal görürler” dedi.

Akıncı, Rum tarafının sürekli olarak KKTC’yi aradan çıkarıp Türkiye’yi muhatap yapma niyetinin de gerçekleşmeyecek bir durum olduğuna vurgu yaparak, Türkiye’nin bunu yapmayacağı gibi Kıbrıs Türk halkının da buna onay vermeyeceğini” kaydetti, “Zaten öyle bir durumda çözüm olmaz. Çözüm Kıbrıs’ta Kıbrıslılarca bulunacak ve onlar tarafından yaşatılacaktır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün yazılı bir açıklama yaptı.

Akıncı, Avrupa Birliği’nin (AB) mülteci krizi nedeniyle Türkiye’nin yardımına ihtiyaç duyduğuna işaret ederek, bu durumun, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde yeni açılım ihtimalini yarattığını ve yıllardır tartışılan fasıllar ve limanlar konusunun yeniden gündeme geldiğini kaydetti.

KKTC olarak Türkiye’nin AB’ye “tam üyelik” hedefini ve bu çerçevede AB ile ilişkilerinin gelişmesini öteden beri desteklediklerini ifade eden Akıncı, şöyle devam etti:

“TÜRKİYE - AB İLİŞKİLERİNİ RAHATLATACAK OLAN KIBRIS’TA ÇÖZÜMDÜR”

“Ancak Kıbrıs sorunu çözümsüz kaldıkça bunun sınırlı olabileceğinin de farkındayız. Türkiye’nin üyeliği önündeki engeller çok olmakla birlikte ilişkileri bir ölçüde rahatlatacak olan Kıbrıs sorununun çözümüdür.

Çözümün yolu da Brüksel’den değil, Lefkoşa’dan geçecektir.

Brüksel – Ankara – Atina kuşkusuz ki çözüme katkı yapacak olan önemli merkezlerdir. Fasıl açılması karşılığında senelerdir KKTC ve Türkiye tarafından titizlikle korunan ilkelerden vazgeçileceğini düşünmek hatadır.

Çözüm sürecinde Kıbrıs Türk Halkının devre dışı olacağı bir durumu hayal edenler ancak hayal görürler.

Rum tarafının sürekli olarak KKTC’yi aradan çıkarıp Türkiye’yi muhatap yapma niyeti gerçekleşmeyecek bir durumdur.

Türkiye bunu yapmayacağı gibi, Kıbrıs Türk halkı da buna onay vermez. Zaten öyle bir durumda çözüm olmaz. Çözüm Kıbrıs’ta Kıbrıslılarca bulunacak ve onlar tarafından yaşatılacaktır.”