Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı,  19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında  dün Cumhurbaşkanlığı’nda ülkenin dört bir yanından gençlerle bir araya geldi.

Gençlere özel kutlama, ülke genelindeki tüm ortaokul ve liselerden öğrenciler, üniversiteleri temsilen gençler, halk dansları federasyonlarının genç ekiplerinden temsilcileri, Gençlik Dairesi’ne bağlı ülke genelinde faaliyet gösteren tüm gençlik merkezlerinden temsilciler, sivil toplum kurum ve kuruluşlarının gençlik temsilcileri, siyasi parti gençlik kolları ve genç temsilcileri, 28 belediyede gençlik alanında faaliyet gösteren birimlerin temsilcileri, tüm spor federasyonlarının 2015-2016 döneminde gençlik kategorilerinde başarılı olan gençler, tüm özel eğitim okullarının genç temsilcileri, Güney Kıbrıs’taki lise ve ortaokullarda öğrenim gören Kıbrıslı Türk öğrencilerden temsilciler, SOS Çocuk Köyü’nün tüm gençleri ve Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın gençlerinden oluşan geniş bir katılımla yapıldı.

“KENDİNİZİ İYİ YETİŞTİRİN AMA BİREYCİ OLMAYIN”

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, gençleri Cumhurbaşkanlığı girişinde eşi Meral Akıncı ile birlikte karşılayan Cumhurbaşkanı, gençlere kendilerini iyi yetiştirmeleri, iyi birey olmaları ama bireyci olmamaları çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnternet ve bilgi çağındasınız. Bu çağın nimetlerinden yararlanın. Tek ve mutlak doğru dayatmalarını kabul etmeyin, sorgulayın, araştırın. Kendinizi çok iyi yetiştirin, iyi bireyler olun ama bireyci olmayın. Şahsi çıkarlarınıza hapsolmayın, her zaman toplumsal çıkarları ön planda tutun. Kendinizi geliştirirken toplumunuzu da ileriye taşıyın. Biliniz ki toplumsal anlamda ileriye gitmedikçe bireyler olarak bizim bir yere varmamız  kesinlikle mümkün değildir. Sevgili gençler, duyarlı olunuz.”

Gençlerden etraflarında olanlara karşı kayıtsız kalmamalarını,  çevreye önem vermelerini,  çevre koruma etkinliklerinde roller üstlenmelerini isteyen Akıncı konuşmasında şunları dile getirdi:

1463751338.jpg

“ÜLKEYE VE DÜNYADAKİ GELİŞMELERE DUYARSIZ KALMAYIN”

“Ülkenize, bölgenize ve dünyadaki gelişmelere duyarsız kalmayın. Toplumsal gelişme, ancak barış ortamlarında olur. Temel ilkemiz "Yurtta barış, dünyada barış". Böylesine anlamlı bir günde, sizleri Cumhurbaşkanlığı’nda görmek benim için büyük bir mutluluk. İyi ki geldiniz, hoş geldiniz. Gençler, bayramınız kutlu olsun.

19 Mayıs 1919’dan günümüze kadar uzun yıllar geçti. 3 yıl sonra yüzüncü yıl tamamlanacaktır. Ama büyük önder Atatürk’ün Samsun’a Bandırma gemisi ile çıkarak başlattığı Kurtuluş Savaşı anlamını koruyor. 19 Mayıs’a sadece Gençlik ve Spor Bayramı değil Atatürk’ü Anma sözcükleri de eklendi. Öyle inanıyorum ki Atatürk’ü bu kadar yıl sonra anmak da hala önemini korumaktadır.

Kurtuluş Savaşı bir yönü ile Türkiye’nin istiladan kurtarılması, yabancı boyunduruğundan kurtarılması, çöken Osmanlı İmparatorluğu küllerinden yeni, çağdaş, medeni bir devletin kurulması anlamını taşıyorsa, bir diğer önemli anlamı da Türkiye’nin iç düzeni açısından da bir kurtuluşu simgelemekte oluşudur.

Şeriata, hilafete, saltanata karşı Cumhuriyet yeni bir toplum düzeni olarak Atatürk tarafından gündeme getirildi. Cumhuriyet elbette gerçek demokratik normlarla daha da anlam kazanan düzenin adıdır. Atatürk daha o dönemde çağdaş uygarlık hedefini de ortaya koymuştur. Kıbrıs Türk halkı, o dönemde Atatürk ilkelerini, laik ve çağdaş yaşam biçimini gönülden benimsediler. Kıbrıs Türk halkı hiçbir zorlamaya tabi olmadan Atatürk’ün devrimlerini içselleştirdi.”

1463751441.jpg

“KIBRIS SORUNU BENİM İÇİN GENÇLERİN GELECEK  BELİRSİZLİĞİNDEN KURTULMASI MESELESİ”

Kıbrıs sorununun  kendi açısından  gençlerin gelecek belirsizliğinden kurtarılması meselesi olduğunu vurgulayan Akıncı, “Barışa, özgürlüğe, eşitliğe ve güvenlik içinde yeni bir yaşama yol alabilmeniz meselesidir”. Çağdaş, demokratik, çoğulcu bir düzende geleceğinizi mutluluk ve refah içinde kurabilmeniz meselesidir” dedi.

Gelişmenin ancak barış ortamlarında mümkün olabileceğini kaydeden Akıncı,  “Yanı başımızdaki kan göllerini hep birlikte görmekteyiz. Kan gölünün ve savaşın olduğu yerde gelişme değil ancak yıkım olabilir. O neden büyük önder Atatürk’ün söylediği gibi temel ilkemiz “Yurtta barış, dünyada barış” olacaktır. Hepinize barış ve huzur içinde aydınlık bir gelecek diliyorum” ifadelerini kullandı.

SELFIE

Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasının ardından “Bugüne kadar benimle kaç selfie çektiğinizi sayamadım. Ama bu akşam sıra bende, sizlerle selfie’yi ben çekiyorum” diyerek gençlerle selfie  çekti.

Cumhurbaşkanı’nın kendisinin çektiği ve kişisel Facebook sayfasında paylaştığı gençlerle selfie fotoğrafın  kısa sürede 1.500’ün üzerinde beğeni, 160’tan fazla paylaşım ve 58.000’den fazla görünürlüğe ulaştığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Akıncı etkinlikte gençlerle tek tek ilgilenerek sohbet etti,  bol bol anı fotoğrafı çektirdi.   

1463751349.jpg

LİSELİ GENÇLER KONSER VERDİ

Etkinlikte 4. Liselerarası Müzik Yarışmasında 6 farklı kategoride birincilik elde eden liseli gençler ikişer şarkılık performansları ile Cumhurbaşkanlığı bahçesindeki alanda konser verdi.

Etkinlikte ayrıca “O Ses Türkiye” yarışmasında finale kalan Türkan Kürşad da şarkılar seslendirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı  ile eşi Meral Akıncı da şarkılara eşlik etti.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinliğinde yenilikçi bir uygulama olarak Instagram mecrasında #bizgeleceğehazırız etiketi ile paylaşan tüm fotoğraflar anında hem etkinlik alanındaki ekranlara yansıtıldı hem de katılımcılar çektikleri fotoğraflarını özel hazırlanmış kartlara basarak aldılar.

1463751422.jpg

1463751431.jpg

1463751451.jpg

1463751349.jpg

1463751383.jpg

1463751393.jpg