Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York'a gitmek üzere saat 10.20'de İstanbul'a geldi.

Cumhurbaşkanı Akıncı'yı havaalanında KKTC İstanbul Başkonsolosu Fahri Yönlüer ve İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş karşıladı. Akıncı ve beraberindeki heyet saat 13.40'ta New York'a hareket edecek.

Eşi Meral Akıncı’nın eşlik ettiği Cumhurbaşkanı Akıncı’nın heyetinde Müzakereci Özdil Nami, Sözcüsü Barış Burcu, Diplomasi ve AB Özel Danışmanı Erhan Erçin, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ve Müzakere Heyeti üyesi 3. Sekreter Sertaç Güven bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için sürdürülen yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turunun ardından New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un katılacak üçlü bir görüşme gerçekleştirecek.

Akıncı, 25 Eylül’de gerçekleşecek üçlü görüşme öncesinde BM Genel Sekreteri Ban ile 24 Eylül’de de görüşme yapacak.

BAN’A BİLGİ VERİLECEK, ROLÜNÜ YOĞUNLAŞTIRMASI TALEP EDİLECEK

Liderler New York’ta, BM Genel Sekreteri Ban’a, süreçle ilgili bilgi verecek ve Kıbrıs sorununun çözümü için rolünü yoğunlaştırmasını talep edecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adadan ayrılmadan önce Ercan Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, New York’a “yapıcı bir ruh, iyi niyetle, Kıbrıs’ın geleceğini şekillendirmek için tüm güçle çalışmaları sürdürmek hedefiyle gideceklerini” belirtmişti.

AKINCI’NIN DİĞER TEMASLARI

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, New York’ta bulunacağı sürede, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Jhonson’ın da aralarında bulunduğu bazı yetkililerle de biraraya gelmesi öngörülüyor.

Akıncı, BM Genel Kurulu nedeniyle New York’ta bulunan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da görüşecek.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve beraberindeki heyetin 29 Eylül’de adaya gelmesi bekleniyor.