Akıncı, “Eğer önümüzdeki 1-2 ay içinde ilerleme sağlanan 4 başlığın geri kalan uzlaşılmayan noktalarında iyi bir uzlaşma zemini yakalarsak, hemen ardından toprak ve güvenlik, garantiler konularının da bağlanmasıyla, umut ederim ki 2016 yılı gerçekten Kıbrıs için kalıcı barışa adım attığımız bir yıl olur. Her iki tarafta da halkın onay verebileceği Kıbrıs’ın geleceğini bugünkünden çok daha iyi bir noktaya taşıyacak olan bir anlaşmayı sağlayabiliriz” dedi.

Mustafa Akıncı, “Dönüşümlü Başkanlık” konusunda da; “Bizim anlayışımız ortada, onların bu konudaki sıkıntıları var, öyle söylüyorlar, dolayısıyla bu konuda henüz bir uzlaşma yok. Ama bir uzlaşma olmasının kaçınılmaz olduğu düşüncesindeyim. Çünkü bu konuda tavrımız çok açık ve net” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “vatandaşlık” konusunda ise; “Bu konuda düşüncelerim gizli değil, ben masada KKTC’nin resmi verilerine göre müzakere yürütüyorum. Bu verileri ikide birde ‘yaz boz tahtası’ yapamam. Dolayısıyla müzakere masasındaki ciddiyet de devam etmeli” ifadelerini kullandı.

Liderler görüşmesi tamamlandı. Bir sonraki görüşme 26 Şubat Cuma günü yapılacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaklaşık 3 saat süren liderler görüşmesi sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda basına görüşme ile ilgili açıklama yaptı, soruları yanıtladı.

Akıncı, bugün Şubat ayının ilk müzakeresini yaptıklarını, ikinci görüşmenin ise 26 Şubat’ta yapılacağını söyledi.

Müzakere masasında bugün ilk olarak iki liderin son günlerde basına yansıyan açıklamalarının ele alındığını, görüşmenin başında bu konular üzerinden gittiklerini, diğer taraftan yapılan açıklamalara cevap vermek zorunda kaldıklarını anımsattıklarını belirten Akıncı, “Her iki liderliğin kendi pozisyonlarını zaman zaman kendi toplumlarıyla paylaşmasından daha doğal bir şey olamaz, ama iş ortak anlayışın anlatılması noktasına geldiğinde bunu ancak taraflar birlikte yapabilirler ve o ortak anlayışı birlikte açıklayabilirler” konusundaki düşüncesini Rum lidere ilettiğini kaydetti.  

Akıncı, “Sanırım bundan sonra bu şekilde devam edecek. Eğer ‘ortak anlayıştır, vardığımız uzlaşmadır’ dediğimiz bir konu olursa onu birlikte açıklamak en doğrusu olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

Bunun dışında gündeme gelen konularda kendi pozisyonlarını anlattıkları gibi onların da bakış açılarını dinlediklerini ifade eden Akıncı, müzakere masasında “müzakerelerin nasıl hızlandırılabileceği” konusunu da ele aldıklarını kaydetti.

4 başlıkta iyi ilerlemeler olduğunu vurgulayan Akıncı, bu iyi ilerlemeler ve gelişmelerin yanı sıra henüz bağlanmayı ve sonuçlanmayı bekleyen konular olduğunu da işaret etti.

Akıncı, müzakerecilerin de, bu konuları daha hızlı bir şekilde nasıl yakınlaştırabilecekleri konusunda çalışacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

“Temennimiz; önümüzdeki yakın gelecekte bütün bu geri kalan noktaların, henüz uzlaşma sağlanamayan noktaların artık bir sonuca bağlanması ve muhtemelen Güney’deki seçimler bittikten sonra, gerçi biz konuları seçime bağlamak gibi bir niyetimiz yok çünkü bir başkanlık seçimi değil bu, parlamento seçimidir, ama yine de bilinen bir gerçektir, seçim dönemleri hassas dönemler oluyor. O nedenle eğer önümüzdeki 1-2 ay içinde bu 4 başlığın geri kalan uzlaşılmayan noktalarında iyi bir uzlaşma zemini yakalarsak hemen ardından toprak ve güvenlik, garantiler konularının da bağlanmasıyla, umut ederim ki 2016 yılı gerçekten Kıbrıs için kalıcıcı barışa adım attığımız bir yıl olur. Her iki tarafta da halkın onay verebileceği Kıbrıs’ın geleceğini bugünkünden çok daha iyi bir noktaya taşıyacak olan bir anlaşmayı sağlayabiliriz.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Akıncı, “müzakerelerde bir tıkanıklık olup olmadığı” konusunda sorulan soruya karşılık, müzakerelerde bir tıkanıklık olmadığını, ancak müzakere sürecinin zor bir süreç olduğunu, en zor başlıklar konusunda artık ilerlemeler olduğundan bahsetmeye başladıklarına dikkat çekti.

Akıncı, “mülkiyet” başlığının yıllar yılı hep üzerinde konuşulmayan başlıklardan biri olduğunu ancak şimdi derinliklerine girildiğini, üzerinde tartışıldığını, ayrıntılarına girildiğini ve mutabakatlar olduğunu söyledi.

“Evet ayrılık noktaları da var” diye Akıncı, diğer başlıklarda ciddi ilerlemeler olduğunu, daha önce sadece Yönetim Güç Paylaşımı, AB ve Ekonomi denildiğini ancak şimdi Mülkiyetin de buna eklendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Tıkanıklık yok ama bunlar zor konular… 52 yıldır kolay bir iş yapılmıyor, zorluklar var, ancak her zorluk aşılmak içindir, biz iyi niyetle bu zorlukları aşarak yolumuza devam etmek isteriz.

Toprakta yüzdelik yer adı harita konuşulmayacağını hep en sona bırakılacağını, güvenlik ve garantilerin en son aşamada gündeme geleceğini söylediğimiz için bunlar çok yüzeysel konuşulabiliyor. O nedenle zaten o aşamaya gelmeye çalışıyoruz. O aşama da bu 4 başlıkta daha ciddi bir uzlaşma listesi hazırlandığında ki ümit ederiz bu 1-2 ay içerisinde bunu sağlarız, müzakerecilerimizi bu yönde talimatlandırdık, hızlanacaklar daha çok çalışacaklar.

Ümit ederim ki bu yılın içerisinde iki toplumun da ‘Evet’ diyebileceği, Kıbrıs’ın geleceğini daha iyi bir noktaya taşıyacak bir formülle ortaya çıkabiliriz.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Lider Nikos Anastasiades’in “Dönüşümlü Başkanlık” konusunda yaptığı açıklamaların hatırlatılması üzerine de şu ifadeleri kullandı:

“Yeri geldiğinde bu konular konuşulur, bizim anlayışımız ortada, onların bu konudaki sıkıntıları var, öyle söylüyorlar, dolayısıyla bu konuda henüz bir uzlaşma yok. Ama bir uzlaşma olmasının kaçınılmaz olduğu düşüncesindeyim. Çünkü bu konuda tavrımız çok açık ve net.”

“Aylar içerisinde bir çözüm olabilir” tezinin devam edip etmediği sorulan Akıncı, bunun hala geçerli olduğunu ve gerçekten çözüm için yıllar gerekmediğini, niyet, irade, kararlılık ve karşılıklı anlayış içinde bakılırsa 2016’nın bir çözüm yılı olabileceğini vurguladı.

Akıncı, “Yüzde yüz olacak mı? Bunu söyleyebilmek için daha önlerinde aşmaları gereken engeller konular ve zorluklar olduğunu, ama olabilir noktasında olduğunu” söyledi.        

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “vatandaşlık” konusunda sorulan bir soru üzerine ise; “Bu konuda düşüncelerim gizli değil, ben masada KKTC’nin resmi verilerine göre müzakere yürütüyorum. Bu verileri ikide birde ‘yaz boz tahtası’ yapamam. Dolayısıyla müzakere masasındaki ciddiyet de devam etmeli” ifadelerini kullandı.