Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “ekonominin isimsiz kahramanları” olarak nitelediği KOBİ’lerin niteliklerinin gelişmesi ve daha rekabetçi yapıya kavuşmalarının önemine işaret ederek, “Gelecekte sadece federal yapı içinde değil, AB içinde de yarışıp yaşayabilecek bir nitelikte olmalarının son derece büyük önemi vardır” dedi.

Akıncı, bunu yapmakla çözüme hazır hale geleceklerini, ancak Kıbrıs Türk halkının elinde olmayan nedenlerle çözüm olmasa da, yine de rekabet edebilir, yaşayabilir bir yapıyı kurmaları gerektiğini ifade ederek, “Biz bu yapıyı geliştirdikçe güçlendikçe çözüm daha yakın hale gelecektir, bunu da hiç göz ardı etmeyelim” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “çok güncel bir konuya” da değinerek, “Yasamız tüzüğümüz yönetmeliğimiz yok mu Özel Hastaneleri denetleyebilmek için… Bunları doğru dürüst denetlememenin başımıza neler yarattığını kaç gündür hep birlikte acı içinde izlemiyor muyuz?” dedi ve “yaptığımız işlerin, aldığımız kararların, ürettiğimiz sonuçların takibinin ve gereklerinin yerine getirilmesinin ne kadar önemli olduğunun altını çizmek için bu konuları gündeminize taşıdım” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 1. KKTC KOBİ Zirvesinde yaptığı konuşmada, KOBİ’lerin; ekonominin temel taşı ve dinamosu olduğunu ifade ederek, “KOBİ’lerin gerçekten ekonominin isimsiz kahramanları olduğu” nitelemesini yaptı.

Akıncı, büyük bazı şirketlerin yanı sıra KOBİ’lerin ülkede ekonominin çarklarının döndürülmesini sağladığını ifade ederek, dünya, Avrupa ve Türkiye’den KOBİ’lerin önemini gösteren rakamlar paylaştı ve ülkede de KOBİ’lerin küçümsenecek derecede olmadığını, büyük işletmelerin performansını olumlu yönde nasıl etkilediğini anlattı.

Akıncı, KOBİ’lerin ekonominin büyümesi kadar gelir dağılımının adil olması açısından da önem taşıdığını, bu çerçevede KOBİ’lerin kapasitelerinin artırılması gerektiğini, burada önemli olanın sadece finansman değil, eğitim ve teknik desteğin de büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Nitelik geliştirilmesi, kapasite artırımı ve rekabet edebilirliliğin Kıbrıs özelinde çok daha farklı önem taşıdığına işaret eden Akıncı, ülkede malların serbest dolaşımı için sermaye kesiminin çağrıları bulunduğunu, bunun da henüz çözüm olmadan yapıldığını kaydetti.

Malların serbest dolaşımının çözümle birlikte doğal olacağını, ama şimdiden bu çağrının yapılmasının ve istenmesinin üreticinin özgüvenini gösterdiğini, bu yüzden bu çağrıyı önemsediğini ifade eden Akıncı, bunun ekonomiye güveni ve eksiklikleri giderebileceklerine inancı da gösterdiğini kaydetti.

“ZİRVE SONUÇLARININ HAYATA GEÇİRİLMESİNİ ÇOK DAHA FAZLA ÖNEMSİYORUM”

Bu konuda gerekleri yerine getirmenin önemine işaret eden Akıncı, zirvenin olumlu sonuçlar doğurmasını ve protokolün hayırlı olmasını dilerken, zirve sonuçlarının da hayata geçirilmesini çok daha fazla önemsediğini vurguladı.

Akıncı şöyle devam etti:

“Bizde yaparız bunları, eğitim sağlık alanında da yaparız. Mesela sağlık alanında hatırlıyorum; 1999-2000 yılları arasında Sağlık Çalıştayı yaptık. ‘Aile Doktoru’ kavramı gündemimize daha o günlerde girdi, aradan 17 yıl geçti, biz yapmadık, Türkiye Cumhuriyetinde uygulanıyor.

Yani Sağlık Master Planı çıkarıldı bu ülkede ve biz bunun gereklerini takip etmedik, yerine getirmedik.

“YASAMIZ, TÜZÜĞÜMÜZ, YÖNETMELİĞİMİZ YOK MU ÖZEL HASTANELERİ DENETLEYEBİLMEK İÇİN…”

Dolayısıyla çok güncel bir şey daha; sizin içinizi karartmak istemem ama yasamız tüzüğümüz yönetmeliğimiz yok mu Özel Hastaneleri denetleyebilmek için… Bunları doğru dürüst denetlememenin başımıza neler yarattığını kaç gündür hep birlikte acı içinde izlemiyor muyuz?

Yaptığımız işlerin aldığımız kararların ürettiğimiz sonuçların takibinin ve gereklerinin yerine getirilmesinin ne kadar önemli olduğunun altını çizmek için bu konuları gündeminize taşıdım.”

1456919375-(1).jpg

ÇÖZÜM ÇABALARI…

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, halktan aldıkları görevle Kıbrıs müzakere sürecini sonuca götürmek için Türkiye ile işbirliği, dayanışma içinde iyi niyet ve samimiyetle çalıştıklarını, bulunacak bir çözümde de Kıbrıs’ın bir bütün olarak federal bir yapı içerisinde yeni bir devlet olarak AB’de yerini alması için çalıştıklarını anlattı.

Bunun için samimi çaba içinde olduklarını, bazı başlıklarda ilerlemeler olduğunu, henüz aşılması gereken ciddi sıkıntılar da olduğunu ancak sürecin olumlu sonuca ulaşması için var güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Akıncı, 2016 yılının çözüm yılı olabileceği bilinciyle bu yolu yürüdüklerini, bu çözümün bölgeye de olumlu yansıyacağına inandığını belirtti.

Özellikle bölgedeki enerji kaynaklarının bir sürtüşme değil, işbirliği kaynağı haline dönüştürebilecek bir vizyonla bu yolu yürüdüklerini ifade eden Akıncı, şöyle devam etti:

“KOBİLER ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”

“KOBİ’lerimizin niteliklerinin gelişmesi, daha rekabetçi yapıya kavuşmaları bu açıdan da çok önemlidir. Gelecekte sadece federal yapı içinde değil AB içinde de yarışıp yaşayabilecek bir nitelikte olmalarının son derece büyük önemi vardır. Bu olumlu senaryo ama farklı düşünelim; diyelim ki şu veya bu nedenle bizim gösterdiğimiz çaba karşılık bulmadı ve federal bir çözümü kuramadık.

O taktirde de yine KOBİ’ler çok önemli çünkü yaşam durmayacak. Yaşam devam edecek, dolayısıyla biz sadece orayı düşünerek ki çözüm bizim için, uluslar arası hukuk içerisine girmek için çok önemli, bunu yadsımıyorum ama yine de biz hayatın akışı içerisinde yapmamız gerekeni eksiksiz yapmalıyız.

Bunu yapmakla çözüme hazır hale geleceğiz ama bizim elimizde olmayan nedenlerle olamıyorsa da biz yine de rekabet edebilir yaşayabilir yapıyı kuracağız.

Biz bu yapıyı geliştirdikçe güçlendikçe çözüm daha yakın hale gelecektir, bunu da hiç göz ardı etmeyelim.”