Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs müzakereleriyle ilgili sendikalara bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen toplantıya Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ ile Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile sendika temsilcileri katıldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantının başında yaptığı açıklamada müzakerelerin gündeminde 6 başlık bulunduğunu, toprak, güvenlik ve garantilerin en son görüşüleceğini dolayısıyla 4 başlığın görüşülmekte olduğunu söyledi.

1458816326.jpg

Akıncı, görüşülen dört başlıkta ileri bir noktada bulunduğunu, çalışmalarının bu dört başlıkta yoğunlaştığını belirtti.

Güney Kıbrıs’ta yapılacak seçimlere de değinen Akıncı, bu seçimlerde ilk kez baraj uygulanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleştirilen ve yaklaşık iki saat süren toplantının ardından bazı sendika temsilcileri toplantıyı değerlendirdi; çözüme ve müzakere sürecine destek belirtti.

1458816327.jpg

BIÇAKLI: “SORUNUNUN BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMESİNİ İSTİYORUZ”

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Başkanı Arslan Bıçaklı, görüşmelere destek verdiklerini, Kıbrıs sorununun bir an önce çözülmesini istediklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın sendika temsilcilerine müzakerelerin gidişatına ilişkin bilgi verdiğini söyleyen Bıçaklı, toplantıların daha sık yapılmasını istedi.

Bıçaklı, aldıkları bilgiler doğrultusunda müzakerelerin iyi gittiği görüşünde olduklarını ifade etti.

Bıçaklı, “Yıl sonuna kadar müzakerelerin sonuç alıcı noktaya gelmesini umuyoruz” diye konuştu.

1458816328.jpg

LATİFOĞLU: “RUM HÜKÜMETİ İYİ NİYET GÖSTERMELİ”

Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Başkanı Yakup Ö. Latifoğlu, bugün sendikalara yönelik ikinci bilgilendirme toplantısının yapıldığını söyledi.

Görüşmelere desteklerinin devam edeceğini belirten Latifoğlu, müzakerelerin iyi niyet çerçevesinde devam ettiğini kaydetti.

Bazı konularda yakınlaşmalar olduğunu ifade eden Latifoğlu, garantiler ve mülkiyet konularının henüz görüşülmediğini belirtti.

Güney Kıbrıs’ta mayıs ayında yapılacak seçimler sonrasına sürecin hız kazanacağını söyleyen Latifoğlu, Rum hükümetinin iyi niyet göstermesi gerektiğini ifade etti.

1458816346.jpg

DİLEK: “EKONOMİ ÇÖZÜM SONRASINA HAZIRLANMALI”

Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek de, müzakereler konusunda toplumun bazı endişeleri olduğunu, dolayısıyla bilgilendirme yapılması gerektiğini belirtti.

Dilek, özel ve kamu sektörünün çözümden sonraya hazırlanması ve ekonominin iyi bir noktaya getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Müzakerelerin odak noktasının mülkiyet olduğunu söyleyen Dilek, mülkiyet sorununun çözülmesi durumunda çözümün sağlanmış olacağını belirtti.

Dilek, sendika olarak çözüm sürecine destek verdiklerini ifade etti.

1458816347.jpg

GÖKÇEBEL: “ACİL ÇÖZÜME İHTİYAÇ VAR”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Tahir Gökçebel ise, bilgilendirme toplantılarının önemli olduğunu, örgüt olarak sürece katkı koyucu olarak katılım sağlamak istediklerini söyledi.

Sendika olarak süreçte yer almak istediklerini dile getiren Gökçebel, bunun kurgulanmadığını ifade etti.

Gökçebel, müzakere sürecinin Güney Kıbrıs’ta mayısta yapılacak seçimler dolayısıyla yavaşladığını düşündüklerini söyledi.

Müzakerelerde olumlu adımlar bulunduğunu belirten Gökçebel, sürecin örgütlerinin istediği gibi gitmediğini, acil çözüme ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Çözümsüzlüğün kalıcı bölünmüşlüğü getireceği endişesini dile getiren Gökçebel, çatışma, ayrılık ve bölünmüşlüğün kavga ve savaşı doğurduğunu belirtti.