Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, turizm örgütü temsilcileriyle turizmle ilgili sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığı, planlamaların yapıldığı toplantıda bir araya geldi.

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu ve Ulaştırma Bakanı Tahsin  Ertuğruloğlu’nun katılımıyla  gerçekleştirilen toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu da hazır bulundu.

Cumhurbaşkanlığı’nda yer alan ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği, Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği, Agro Turizm Kooperatifi, Çevre Dairesi, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi, Rehberler Birliği, Restorancılar Birliği, Sanayi Odası temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantı saat 10.30’da başladı.

Toplantının öncesinde Cumhurbaşkanı Akıncı, Turizm Bakanı Sucuoğlu ile Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu birer konuşma yaptılar, ardından toplantıya geçildi.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, göreve geldikten kısa bir süre sonra turizmle ilgili böyle bir toplantıyı düşünmeye başladıklarını söyledi ve bunun kendisini ziyarete gelen örgüt temsilcilerinin “2015 yılının nerdeyse kaybedilmiş bir yıl ama 2016’yı kurtarmamız gerekir” söylemlerinden kaynaklandığını ifade etti.

Turizmin sağlıktan çevreye bir çok boyutu olduğunu, bu boyutlar içinde “ulaştırmanın” da son derece önemli olduğunu kaydeden Akıncı,  turizmin değişik disiplinleriyle birlikte bu toplantıyı düzenleyip 2016’yı hedefleyerek ne yapılabileceğini konuşmak istediklerini anlattı.

Cumhurbaşkanlığı olarak sürekli aktif şekilde bu konunun içerisinde bulunamayacaklarını kaydeden Akıncı, “Zaman zaman bu konularda bir araya gelmek ve bu koordinasyonu sağlamak sizlerin de arzusuysa, biz bunu seve seve yaparız, bu konularda katkımız ne ölçüde olabilirse onu yerine getirmeye çaba gösteririz “ diye konuştu.

1442576531.jpg

SUCUOĞLU

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu da adanın ekonomik anlamda kurtuluşunun en büyük yollarından birinin yüksek öğrenimle birlikte turizm olduğunu söyledi.

Turizmin yeteri kadar ilgi görmediğini, değerinin hala anlaşılmış olmadığını kaydeden Sucuoğlu, turizmin sadece turizm bakanlığı ile yürütülecek bir iş olmadığını, turizmin KKTC’de yaşayan herkesle A’dan Z’ye yürütülmesi gereken bir sektör olduğunu kaydetti.

“Eğer biz gerçekten bu ülkenin geleceğini, turizmde görüyorsak ve turizmi bir  lokomotif sektör olarak kabul ediyorsak, bu farkındalığı yaratmamız şart” diyen Sucuoğlu, turizmin bütçedeki payının binde 41 olduğunu dile getirdi. Sucuoğlu, bu şekildeki bir payla lokomotif sektörden bahsetmenin mümkün olmadığını da vurguladı.

Turizmin önemiyle ilgili farkındalık yaratılması gerektiğini dile getiren Sucuoğlu, en büyük sıkıntılardan bir tanesinin de ulaştırmadaki kapasite olduğunu, belli bir kapasitenin üstüne çıkmanın mümkün olmadığını, çünkü adaya gelen turistlerin yüzde 97 küsurunun hava yolu ile geldiğini kaydetti.
Turizmin önünü açmak açısından  kara sınırlarından beli geçişlerin desteklenmesi gerektiğine inandığını ifade eden Sucuoğlu, bunun özellikle özel ilgi turizmi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Turizmle ilgili çalışmaların Türkiye bacağının hem reklam hem de imaj açısından büyük ölçüde zayıfladığını vurgulayan Sucuoğlu, bu konuda da çalışmalara başladıklarını ve bayramdan sonra yapacakları resmi ziyaretlerle 2016 yılının Türkiye’de Kuzey Kıbrıs yılı ilan edilmesi açısından çabaları olacağını kaydetti.

Sucuoğlu, Kuzey Kıbrıs’ın kültürel değerlerini ve kültürel bir yanı da olduğunu Türkiye’deki insanlara anlatmaları gerektiğini de söyledi.

ERTUĞRULOĞLU

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da kar amacı güden faaliyetlerin memur zihniyeti ile başarılamayacağına inandığını ve Türkiye’de turizm patlamasına neden olan Özal dönemini gören bir kişi olarak aynı yaklaşımın KKTC’de de gösterilmesi gerektiğine inandığını dile getirdi.

Bugün kendilerinden fazla turizm sektöründe olan kişilerin konuşmaları gerektiğini ifade eden Ertuğruloğlu, ancak bazı eksiklikler olduğunu belirtti ve Karpaz Marina’ya giriş yapmak isteyenlere “Önce Girne limanına gidin işlem yaptırın sonra gelin” denilmesini örnek gösterdi.

Ertuğruloğlu,  bu tür eksikliklerle yola devam edilecekse turizmde başarı elde etmenin, bürokratik engellerle turizmi canlandırmanın mümkün olmadığını dile getirdi.

Bürokrasinin özel teşebbüsün önünü açma görevi olması gerektiğini kaydeden Ertuğruloğlu, ekonomik yaşamda devletin aktör değil denetleyici olması gerektiğini söyledi.

Ercan’da hala yaşanan sıkıntılar olduğunu da kaydeden Ertuğruloğlu, yeni projenin hayata geçirilmesi yönünde KKTC ‘deki iki bakanlık arasında sıkıntı olduğu için projenin hala geciktirildiğini söyledi.

Ertuğruloğlu, “Çok ciddi radikal önlemler alınmadığı sürece palyatif önlemlerle turizmle çağ atlatmak gibi bir idamız olacağına inanmıyorum. Bu siyasi cesareti göstermemiz gerekir” diye konuştu.

1442576530.jpg